Mika Sirelius, offentligt rättsbiträd
- Offentligt rättsbiträde vid Mellersta Nylands rättshjälpsbyrå, verksamhetsstället i Hyvinge.
- Utexaminerad juris magister 2021 från Östra Finlands universitet. Tidigare examina: teologie magister, tradenom och restaurangkock.
- 2 års arbetserfarenhet inom rättsbranschen. Branschbytare.
Berätta kort vad du arbetar med.
Ett offentligt rättsbiträde är som en advokat som arbetar för staten. Ett offentligt rättsbiträde ger enskilda personer rättshjälp i nästan alla slags rättsärenden. I praktiken innebär arbetet juridisk rådgivning samt att vara verksam som advokat för huvudmän i domstol eller i så kallade utomprocessuella ärenden. I arbetet utarbetas också handlingar, till exempel avtal.
Allmänt taget arbetar offentliga rättsbiträden med många fall som gäller familjerätt eller barnärenden och en annan stor tyngdpunkt är straffrättsliga ärenden. Jag sköter också asylärenden på vårt kontor. I sin helhet behandlas på bred front ärenden inom många olika rättsområden, med undantag av skatterätt. Varje vecka på arbetet överraskas jag av att ”åhå, en sådan här fråga kan också dyka upp”.
Hur hamnade du i det yrke du har valt?
Jag har alltid varit intresserad av samhällsfrågor. Till min natur är jag ganska analytisk, nyfiken och mycket kunskapstörstig, och när jag som trettioåring förenade dessa personlighetsdrag märkte jag att det rättsliga området och arbetet som offentligt rättsbiträde skulle kunna passa mig mycket bra. Jag bytte bransch och jag har familj och jag insåg att en juris magisterexamen ger fördelar med tanke på sysselsättningen, vilket i sin tur påverkade mitt val att söka mig till denna bransch.
Beskriv en typisk arbetsdag eller arbetsvecka.
En typisk arbetsdag är en så kallad kontorsdag då jag arbetar på kontoret, men jag arbetar också mycket på distans. Arbetsdagen börjar med att jag startar datorn och öppnar listan över uppgifter samt går igenom e-postmeddelanden. Rättsbiträden har i allmänhet cirka 100 uppdrag på gång samtidigt som alla lever sitt eget liv – e-posten berättar ofta om vilka ärenden som har aktiverats och framskrider. En kontorsdag kan också innefatta möten med nya eller gamla kunder på kontoret.
En annan typisk arbetsdag kan vara en dag av förberedelser, huvudförhandlingar eller medling i domstolen. Arbetsveckan består vanligtvis av 1–2 dagar i domstolen eller med andra möten samt 3–4 kontorsdagar. I arbetet ingår dessutom en del utbildningar och nätverksevenemang.
Allmänt taget består alla arbetsdagar och -veckor av möten med olika slags människor, antingen per e-post, telefon eller på plats.
Hur ser din arbetsmiljö eller dina arbetstider ut?
Jag arbetar på verksamhetsstället i Hyvinge, där vi har ett traditionellt kontorsutrymme med arbetsrum. Jag tillbringar cirka 60 procent av mina kontorsdagar på kontoret och cirka 40 procent på distans, det vill säga hemma på min egen distansarbetsplats. Till arbetet hör också resor i närområdet, inom en radie på cirka 100 kilometer, till exempel till domstolar och bodelningsmöten. I dagens läge följer dock kontoret smidigt med tack vare telefonen och datorn.
Offentliga rättsbiträden omfattas inte av arbetstidslagstiftningen och de har ingen arbetstid. I praktiken utför jag mitt arbete under kontorstid (kl. 8–16.15) – det är den vettigaste tiden att arbeta, eftersom man då bäst får tag på människor. Ibland måste jag dock göra förberedelser föregående kväll eller på veckoslut till exempel på grund av en domstolsdag eller för att jag behöver resa i arbetet.
Hurdana kunskaper eller egenskaper kräver yrket?
Man måste kunna läsa, tolka och analysera substansen, det vill säga lagen, precis som i allt juridiskt arbete. Å andra sidan kräver arbetet som rättsbiträde till exempel mer färdigheter i mänskliga relationer än domararbetet, eftersom man i arbetet i stor utsträckning möter både egna kunder, det vill säga huvudmän, och motparter, som man försöker förhandla och medla med.
Arbetet är mycket självständigt och man måste själv kunna bestämma hur mycket man arbetar och hur arbetet utförs samt hur man hanterar och ordnar arbetstiden så att helheten är i balans och arbetet tjänar de egna behoven och styrkorna. Ett offentligt rättsbiträde bär i sista hand själv ansvaret för varje uppdrag.
Vad är det bästa med ditt yrke?
Jag tycker definitivt om att arbetet är självständigt, det vill säga att jag själv får bestämma och fundera på vilket som är det bästa sättet att driva huvudmannens ärende och föra det vidare så att dennes önskemål och mål uppfylls – det betyder dock inte alltid att man vinner ärendet i rätten, eftersom det finns många andra perspektiv i livet som ska beaktas när man funderar på och diskuterar huvudmannens intressen.
Positivt med arbetet är att jag på bred front får se och komma i kontakt med olika rättsområden. Det är ett bra tillfälle att utöka sin egen kompetens i fråga om såväl substans, det vill säga kännedomen om olika
rättsområden, som processning. Få platser erbjuder ett lika bra och omfattande perspektiv på hur den egna yrkesskickligheten utvecklas som denna.
Vilka avigsidor har yrket eller vad känns utmanande?
Utmaningen ligger i att arbetet kräver att rättsbiträdet har förmåga att hantera situationen och se till att det inte hopar sig så mycket arbete att det inte går att klara av det och att ärenden inte blir skötta. Ibland kan det vara tungt med ett självständigt arbete och denna form av arbete passar kanske inte alla.
Det är också utmanande att hitta en lämplig gräns då man ordnar kundkontakter. Kundkontakterna kan vara många och intensiva, vilket kan vara psykiskt arbetsamt. Å andra sidan är det belönande att hitta rätt mängd och en lämplig balans.
Vad skulle du berätta för en person som överväger att bli offentligt rättsbiträde?
I uppgiften möter man människor i utmanande livssituationer och har möjlighet att hjälpa dem. I arbetet får man mycket erfarenhet av att bistå i domstolar. Då man arbetar för staten är det goda stödnätverket och de yrkeskunniga rättshjälpssekreterare man har som arbetspar en absolut fördel. Arbetet som offentligt rättsbiträde är privilegierat eftersom man i arbetet kan koncentrera sig på att sköta de juridiska ärendena medan anskaffningen av kunder sker av sig själv.
Hur ser du på framtiden för ditt yrke?
Precis som när det gäller läkararbetet kommer det alltid att finnas behov av att sköta människors rättsliga ärenden, och i detta avseende kommer det att finnas arbete även i framtiden. Samtidigt kommer internationaliseringsperspektivet att växa och förändra arbetets karaktär – åtminstone i Nyland finns det redan många rättsliga ärenden som har någon slags koppling till utlandet, inom EU eller utanför EU.
Publicerad 31.10.2024