Nina Jokela, överinspektör
- Överinspektör vid dataombudsmannens byrå.
- Utexaminerades 2016 som juris magister i Åbo och tidigare som kandidat i humanistiska vetenskaper med tyska som huvudämne. Genomförde domstolspraktik 2020. Har också avlagt högre yrkeshögskolestudier i juridisk design.
- Började arbeta inom det juridiska området redan under studierna. Har arbetat både inom den privata sektorn och vid flera statliga ämbetsverk. Arbetserfarenhet vid dataombudsmannens byrå cirka 2 år.
Berätta kort vad du arbetar med.
Till min arbetsbeskrivning hör uppgifter som hänför sig till tillsynen över EU:s allmänna dataskyddsförordning, det vill säga GDPR. Mitt arbete är mångsidigt: jag behandlar till exempel klagomål som gäller människors dataskyddsrättigheter och andra tillsynsärenden som anhängiggörs vid dataombudsmannens byrå samt presenterar tillsynsbeslut för ombudsmännen.
För närvarande handlar största delen av mitt arbete om myndighetssamarbete mellan EU-länderna. Till detta hör att behandla fall som överskrider EU-ländernas gränser tillsammans med andra staters dataskyddsmyndigheter och att delta i Europeiska dataskyddsstyrelsens (EDPB) arbetsgrupper. Dataskyddsstyrelsen utgörs av alla EU-länders dataskyddsmyndigheter tillsammans.
I mitt arbete ingår också att påverka lagstiftningen. I lagberedningen ombeds dataombudsmannens byrå ofta ge utlåtanden för att bedöma konsekvenserna för skyddet av personuppgifter. Jag hörs då och då i riksdagens utskott. Jag samarbetar också mycket med andra myndigheter, till exempel justitieministeriet samt Traficom och Konkurrens- och konsumentverket.
Hur hamnade du i det yrke du har valt?
Redan när jag började studera juridik var jag intresserad av ett arbete med samhälleligt genomslag. Jag gillar att läsa, skriva och att arbeta med sådant som kräver noggrannhet – allt detta är till nytta i mitt yrke.
Arbetet som överinspektör vid dataombudsmannens byrå tilltalar mig på många sätt. Jag var redan under studietiden intresserad av de grundläggande fri- och rättigheterna och de mänskliga rättigheterna, och jag skrev min pro gradu-avhandling om statsförfattningsrätt. I mitt arbete förenas EU-rättigheterna och de grundläggande fri- och rättigheterna på ett betydelsefullt sätt. Även om man kan arbeta med dataskydd även på den privata sidan kan man i myndighetens tillsynsarbete påverka saker på ett unikt sätt.
Beskriv en typisk arbetsdag eller arbetsvecka.
Arbetsdagarna är varierande. Vanligtvis omfattar min arbetsvecka mycket arbete med koppling till Europeiska dataskyddsstyrelsen, till exempel möten i arbetsgrupper och bearbetning av olika texter, till exempel anvisningar, beslut om tvistlösning och utlåtanden. Jag arbetar vanligtvis på distans, men ibland reser jag också till Bryssel för möten.
En del av min arbetsvecka behandlar jag klagomål och andra tillsynsärenden genom att göra utredningsarbete och bereda beslut. I mitt arbete ingår att skriva och läsa mycket, men också att växelverka med andra och lyfta fram synpunkter vid dataskyddsstyrelsens möten.
Hurdan är din arbetsmiljö eller vilka är dina arbetstider?
Mitt arbete är ganska flexibelt, men samtidigt kräver det också flexibilitet av mig: i synnerhet när det gäller EU-frågor finns det strikta tidsfrister och mötena kan ibland pågå ända till kvällen. Å andra sidan kan jag arbeta mindre en annan dag om jag samlat på mig många arbetstimmar. Min dagliga arbetstid är flexibel. En sådan flexibilitet är en lyx i arbetet som jurist.
Jag arbetar huvudsakligen på distans i en annan stad och 1–2 gånger i månaden åker jag till vårt kontor i Helsingfors. På kontoret träffar jag också kolleger, även om vi också diskuterar mycket på distans.
Hurdana kunskaper eller egenskaper kräver yrket?
Tillsynsarbetet innebär mycket forskning. Det kräver långsiktighet och självständighet. Dessutom behövs god förmåga att fatta beslut, skriva, söka information och argumentera. I arbetet måste man naturligtvis vara förtrogen med lagstiftningen om dataskydd, som ständigt utvidgas. Dessutom måste man känna till andra processer i myndighetsarbetet, till exempel frågor som berör handlingars offentlighet och god förvaltning.
I mitt arbete behöver jag också sociala färdigheter samt förmåga att föra fram synpunkter på ett konstruktivt men effektivt sätt i en internationell arbetsmiljö. Eftersom uppgifterna är internationella är goda kunskaper i engelska nödvändigt.
Vad är det bästa med ditt yrke?
Det bästa med mitt arbete är att det är mångsidigt och att jag får påverka i frågor som intresserar mig och är viktiga för samhället. Vi känner kanske ännu inte så bra till hur dataskyddet påverkar människors liv – till exempel kan digitaliseringen och insamlingen av enorma datamängder till och med påverka demokratiutvecklingen, om man med den insamlade informationen försöker påverka våra åsikter och vårt beteende.
Det som gör mitt arbete betydelsefullt är att jag får vara med och skydda våra viktiga grundläggande fri- och rättigheter. Arbetet är intressant och givande, och å andra sidan ganska svårt, eftersom man hela tiden står inför något nytt i arbetet.
Vilka avigsidor har yrket eller vad känns utmanande?
För att kunna arbeta med mångsidiga och aktuella frågor krävs att man hänger med i utvecklingen. Detta kan ibland kännas utmanande, eftersom det finns mycket man borde kunna och lära sig. Dessutom kan den enskilda arbetstagarens arbetsmängd vara stor. Arbetet är mycket självständigt eftersom varje överinspektör har sina egna sektorer som hen övervakar. Även om jag arbetar i team och får stöd av chefen, har jag mycket ansvar i mitt arbete. Å andra sidan ger detta också överinspektören frihet och utrymme att växa som expert.
Vad skulle du berätta för en person som överväger att arbeta som överinspektör inom dataskydd?
Arbetet passar personer som är intresserade av dataskydd. I det här arbetet kommer man genast till sakens kärna och får en bred uppfattning om olika delområden inom dataskydd. En sak som är trevlig på
dataombudsmannens byrå är att man får så mycket ansvar som man vill och får delta i sådant som intresserar en själv.
Dataskydd som område intresserar jurister och är en växande trend. Arbetet vid dataombudsmannens byrå är ett unikt tillfälle att se tillsynsmyndighetens verksamhet och få delta i det europeiska arbetet. Den stora allmänheten ser inte nödvändigtvis alltid att även Finlands dataskyddsmyndighet deltar i ett betydande dataskyddsarbete i EU:s kärna.
Hur ser du på framtiden för ditt yrke?
Jag ser att yrkets framtid är intressant och spännande. Dataskyddsregleringen ökar hela tiden och dataombudsmannens byrå kommer att få mer ansvar för till exempel den nya EU-lagstiftningen. Även det internationella samarbetet ökar och detta gör arbetet ännu mer givande.
Det är viktigt att beakta dataskyddsfrågorna i den digitala utvecklingen. Det är viktigt att sörja för kunskaperna om dataskydd – det kommer att behövas experter inom branschen även i framtiden.
Publicerad 1.3.2024