Sanna Pekkinen, intressebevakningssekreterare

  • Sanna Pekkinen
  • Intressebevakningssekreterare vid Uleåborgs intressebevakningsbyrå.
  • Utexaminerad som tradenom från yrkeshögskolan Kajaanin ammattikorkeakoulu.
  • 15 års arbetserfarenhet av uppgifter i anslutning till allmän intressebevakning.

Berätta kort vad du arbetar med.

Jag sköter ärenden i anslutning till huvudmännens egendom och ekonomiska ärenden på bred front tillsammans med en allmän intressebevakare. Huvudmän är personer som inte själva förmår sköta sina ekonomiska angelägenheter och som har förordnats en allmän intressebevakare att sköta ärendena. I praktiken kan de ärenden som ska skötas vara vad som helst, situationer som också andra människor kan ställas inför i sina liv. Till arbetet hör till exempel att betala fakturor och ansöka om förmåner, bokföring samt uppdatering av daglig egendom och skuldsaldon.

Hur hamnade du i det yrke du har valt?

Jag avlade en sex månader lång högskolepraktik som hörde till mina yrkeshögskolestudier inom förmyndarverksamheten vid magistraten, där jag efter praktiken fortsatte med tidsbundna uppgifter. Jag fick mitt nuvarande arbete efter att ha fått tips om att det behövdes nya arbetstagare då den allmänna intressebevakningen överfördes från kommunerna till staten år 2009. Magistratens förmyndarverksamhet var den myndighet som övervakade mitt nuvarande arbete – tidigare granskade jag de räkenskaper som jag nu själv gör.

Beskriv en typisk arbetsdag eller arbetsvecka.

Arbetsdagarna består av mångsidigt kontorsarbete och kundbetjäning. Under arbetsdagen granskar och betalar jag nät- och pappersfakturor, sköter postförvaltningen, fyller i olika ansökningar om förmåner och håller kontakt med huvudmännen per telefon, e-post och ibland även på plats på kontoret. Varje dag har jag också en fast två timmars telefontid på förmiddagen. I det stora hela inbegriper arbetsdagen utredning av olika ärenden och olika bokföringsuppgifter.

Arbetsuppgifterna varierar, också enligt period: varje månad ansöker man till exempel om utkomststöd. I början av året görs årsredovisningar, skattedeklarationer och inkomstutredningar för föregående år, medan det på hösten är aktuellt att granska och beräkna arvoden.

Hurdan är din arbetsmiljö eller vilka är dina arbetstider?

Mitt arbete kan till hälften utföras på distans, men jag tycker om att arbeta på kontoret. På kontoret arbetar jag i samma rum som två andra sekreterare. Arbetstiden är flexibel. Själv arbetar jag cirka klockan 7–15.

Hurdana kunskaper eller egenskaper kräver yrket?

Ekonomisk utbildning är till nytta, men det finns ingen skola som i sig förbereder för arbetet, eftersom man kan ställas inför vad som helst i arbetet. Ibland gäller det att ha ”många järn i elden”. Förmåga att tidvis tolerera avbrott i arbetet och stress är därför viktiga egenskaper. Å andra sidan behövs förmåga att arbeta självständigt och fatta beslut, även om det är den allmänna intressebevakaren som i sista hand fattar de största besluten. De ärenden som behandlas kan dessutom ibland vara tunga och man måste kunna hålla en tillräcklig distans till dem för att inte börja grubbla för mycket.

Vad är det bästa med ditt yrke?

Det absolut bästa är att arbetet är mångsidigt och att arbetsuppgifterna varierar. Jag gillar problemlösning, och ibland funderar jag på en lösning tillsammans med kollegerna då en sak har många olika synvinklar. I arbetet kan jag dessutom själv planera i vilken ordning och vilka dagar jag utför arbetsuppgifterna, så länge tidsfristerna beaktas och brådskande ärenden prioriteras.

En mycket bra sak är också att staten ordnar och satsar på utbildningar under året. Vår viktigaste programvara utvecklas också hela tiden.

Vilka avigsidor har yrket eller vad känns utmanande?

Ibland kan det dyka upp överraskande och brådskande arbetsuppgifter som gör att man inte hinner göra det man ursprungligen tänkt sig under arbetsdagen. Eftersom jag har många huvudmän känns det ibland monotont att utföra samma arbetsuppgift för alla olika huvudmän. Å andra sidan kan det kännas som om jag inte hinner koncentrera sig på en enskild huvudmans ärenden. Ibland kan kunderna också vara utmanande, men arbetskamraterna ger stöd för att lösa svåra situationer.

Vad skulle du berätta för en person som överväger att bli intressebevakningssekreterare?

Arbetet är mångsidigt och tidvis även utmanande. I arbetet får man själv planera sina arbetsuppgifter, men samtidigt ska man också klara av att arbetet blir halvfärdigt, eftersom man aldrig blir helt färdig.

Hur ser du på framtiden för ditt yrke?

Jag ser en stabil framtid för mitt yrke, det kommer att finnas arbete även i framtiden. Å andra sidan har arbetet och verksamhetssätten förändrats mycket under denna tid och det sker förändringar hela tiden.

Publicerad 25.1.2024