Vårt förvaltningsområde i podcastserien Juristipodi

Yrken och arbetsbilder inom justitieministeriets förvaltningsområde presenteras i en poddserie som gjorts av rekryteringsföretaget Paragraaffi, som specialiserat sig på juridik. Du kan lyssna på podden i Spotify -, Soundcloud - och Apple Podcasts -tjänsterna (på finska).


Åkla­garö­ver­in­spek­tör Jut­ta Tschok­ki­nen (väns­ter), pro­gram­le­da­re Ka­ta­ri­i­na Tu­o­me­la och spe­ci­al­sak­kun­nig i EU-ären­den och in­ter­na­tio­nel­la ären­den Sini Kum­pu­lai­nen.

Avsnitt 69. Att arbeta som sakkunnig i ett krisområde eller som åklagare i Finland – olika internationella karriärer inom justitieförvaltningen

Hurdana karriärvägar kan man bygga upp inom justitieförvaltningen om man siktar på internationellt arbete? I avsnittet diskuterar vi om hur globala uppgifter smidigt kan integreras i det arbete som utförs från Finland och vilka möjligheter korta utlandsperioder kan erbjuda för yrkesmässig tillväxt och utveckling. Gäster i avsnittet är Sini Kumpulainen, specialsakkunnig i EU-ärenden och internationella ärenden vid justitieministeriet och åklagaröverinspektör Jutta Tschokkinen vid Åklagarmyndigheten.



Of­fent­ligt rätts­bi­trä­de Mar­ko Mo­no­nen (väns­ter), pro­gram­le­da­re Ka­ta­ri­i­na Tu­o­me­la och all­män in­tres­se­be­va­ka­re Ma­ri­ta To­i­va­nen.

Avsnitt 67. I klientens tjänst: Rättsbiträden och Intressebevakare

Har du någonsin funderat på hur det är att arbeta som offentligt rättsbiträde eller allmän intressebevakare?

Avsnittet gästas av två sakkunniga inom området, Marko Mononen och Marita Toivanen.
Kundservicen står i centrum i deras arbetsroller. I avsnittet delar de med sig av inspirerande och gripande historier från sina arbetskarriärer. Vilka är de största glädjeämnena och utmaningarna i arbetet? Hur upprätthåller Marita och Marko sitt kunnande och välbefinnande?



Spe­ci­al­sak­ku­nig Anna-Li­i­sa Sand­vik (väns­ter), pro­gram­le­da­re Ka­ta­ri­i­na Tu­o­me­la och ju­rist Hei­di Lo­ka­saa­ri.

Avsnitt 65. Kriminalpolitik och lagberedning inom brottspåföljdsområdet

Detta avsnitt ger en unik översikt över den påverkan som lagstiftningen har i praktiken och om hur utvecklingen av kriminalpolitiken ser ut i Finland. Hur säkerställer man att de nya lagarna och författningarna fungerar i praktiken och hur ser lagberedarens arbetsbild ut? Det får du också veta i avsnittet. Gäster i avsnittet är Anna-Liisa Sandvik, specialsakkunnig vid justitieministeriets avdelning för kriminalpolitik och straffrätt, och Heidi Lokasaari, jurist vid Brottspåföljdsmyndigheten.




Stäm­ning­man Ant­ti He­len­ne (väns­ter), ut­sök­nings­in­spek­tor Satu Kal­lio och pro­gram­le­da­re Ka­ta­ri­i­na Tu­o­me­la.

Avsnitt 58. Färdigheter som krävs för att arbeta som stämningsman och utsökningsöverinspektör

Stämningsmän och utsökningsöverinspektörer är kundservicehjältar inom rättssystemet. Deras mångsidiga arbete kräver i synnerhet mycket god social kompetens och förmåga att bemöta människor i olika situationer. Diskussionen handlar om de olika aspekterna i stämningsman Antti Helennes och utsökningsöverinspektör Satu Kallios arbete, med särskild fokus på kundservicesituationer och hur deras arbete påverkar hela rättssystemet.




Pro­gram­le­da­re Ka­ta­ri­i­na Tu­o­me­la (väns­ter), di­strikts­å­kla­ga­re Meri Berg­ström och tings­do­ma­re Juha Har­ti­ka­i­nen.

‍Avsnitt 55. Brottskedjans treenighet: åklagarens, domarens och mediernas roller

Hur säkerställer åklagare och domare rättvisa och opartiskhet i högprofilerade mål där det externa trycket är stort? Gäster i avsnittet är tingsdomare Juha Hartikainen från Helsingfors tingsrätt och distriktsåklagare Meri Bergström från Södra Finlands åklagardistrikt. Diskussionen handlar om hur det ser ut bakom kulisserna i rättssystemet, hur mångfaldig den straffrättsliga kedjan är och hur rättsväsendet reagerar på påtryckningar från medierna och allmänheten.

Publicerad 14.8.2024