Yrittäjän velkajärjestely

Yksityinen elinkeinon- tai ammatinharjoittaja voi hakea yksityishenkilön velkajärjestelyä yritystoiminnan velkoihin ja/tai yksityistalouden velkoihin.

Yhtiömuotoinen yritys (avoin yhtiö, kommandiittiyhtiö, osakeyhtiö) ei voi saada yrityksen velkoihin yksityishenkilön velkajärjestelyä. Yhtiömuotoinen yrittäjä voi kuitenkin hakea velkajärjestelyä yksityistalouden velkoihin.

Päättyneen yritystoiminnan osalta vastuullesi jääneet velat on mahdollista järjestellä yksityishenkilön velkajärjestelyssä. Sinun ei tarvitse täyttää yrittäjää koskevia lisäedellytyksiä vaan tilannettasi käsitellään velkajärjestelyssä kuten yksityishenkilöä.

Velkajärjestelyn edellytykset yritystoiminnan veloille

Yksityishenkilön velkajärjestely on kevyempi ja edullisempi menettely kuin yrityssaneeraus. Velka-järjestelyssä järjestellään yritystoiminnan velkojen lisäksi myös mahdolliset henkilökohtaiset velkasi.

Velkajärjestelyn edellytyksenä on muun muassa, että

  • toimit yksityisenä elinkeinon- tai ammatinharjoittajana;
  • yritykselläsi on enintään kaksi työntekijää sinun lisäksesi viimeksi päättyneellä tilikaudella;
  • yrityksen tulee tuottaa tuloja sen verran, että pystyt maksamaan velkajärjestelyn aikana yritystoiminnasta aiheutuvat maksut;
  • yritystoiminnan tulee olla kannattavaa;
  • velkajärjestelyssä maksuvara  on enemmän kuin nolla;
  • yrityksen talouden tasapainottaminen ei vaadi yritystoimintaa koskevia järjestelyjä, kuten yrityssaneerausta.

Tarvitset velkajärjestelyn hakemista varten asiantuntijan selvityksen yritystoimintasi taloudellisesta tilasta ja jatkamiskelpoisuudesta. Lisätietoja saat Yrittäjän talousapu -neuvontapalvelusta .

Velkajärjestelyn edellytykset yrittäjän yksityistalouden veloille

Yrittäjän yksityistalouteen liittyvät velat voidaan järjestellä yritysmuodosta riippumatta. Tässä tapauksessa velkajärjestelyssä järjestellään ainoastaan henkilökohtaiset velat, ei yritystoimintaan liittyviä velkoja.

Velkajärjestelyn saamiseksi tulee täyttyä seuraavat edellytykset:

  • yritystoiminnasta ei ole velkoja tai niitä on vähän
  • jos velkoja on vähän, velkoja ei ole erääntyneenä ja maksamatta
  • yrittäjä pystyy maksamaan yritystoiminnasta syntyvät kulut
  • avoimen yhtiön tai kommandiittiyhtiön vastuunalaisen yhtiömiehen velat voidaan järjestellä vain, jos yhtiö on maksukykyinen eikä sitä uhkaa maksukyvyttömyys tai yhtiön osalta on vireillä yrityssaneerausmenettely
Aiemman yritystoiminnan velkoja pidetään yksityistalouden velkoina, jos elinkeinotoiminta on päättynyt ja velallisen velkavastuut selvitetty.

Neuvontapalvelut yrittäjille

Yrittäjän talousapu -neuvontapalvelussa saa maksutta neuvontaa yrityksen talouden ja terveyttämisen asiantuntijoilta. Voit ottaa yhteyttä soittamalla tai jättää palveluun yhteydenottopyynnön.

Voit myös keskustella tilanteestasi maksutta talous- ja velkaneuvojan kanssa. Puhelinneuvontaa on saatavilla joka arkipäivä ja voit myös asioida chatin tai sähköisen asioinnin kautta.

Lisätietoja yrittäjille

Suomen yrittäjät ja Yrittäjän talousapu järjestävät yrittäjille maksuttomia verkkokoulutuksia. Verkkosivuilta löydät myös aiempien koulutusten tallenteet.

Opas yrityksen talousvaikeuksista (suomi.fi)

Verohallinnon ohjeet maksujärjestelyihin

Julkaistu 24.1.2023