Usein kysyttyjä kysymyksiä todistamisesta

Tälle sivulle olemme koonneet usein kysyttyjä kysymyksiä todistamisesta.

Kutsu saapua todistamaan

Todistajan kuulemisella selvitetään, mitä rikos- tai riita-asiassa on tapahtunut.

Kertomalla tietosi ja vastaamalla osapuolten sinulle esittämiin kysymyksiin autat osapuolia saamaan asiassa oikeudenmukaisen, mahdollisimman oikeaan tietoon perustuvan ratkaisun.

Et ole. Todistajat kutsutaan todistamaan uhkasakon uhalla, koska asian selvittäminen on erittäin tärkeää osapuolten oikeusturvan kannalta. Tämän vuoksi todistamista ei ole voitu jättää pelkästään todistajan vapaaehtoisuuden varaan.

Ei voi, jos olet rikosasiassa syyttäjän nimeämä todistaja. Rikoksen selvittäminen on niin uhrin kuin syytetyn oikeusturvan kannalta erittäin tärkeää, mistä syystä todistaminen on kansalaisvelvollisuus. Poikkeuksena osapuolen lähiomainen voi kuitenkin kieltäytyä todistamasta.

Toisinaan rikosasiassa toinen osapuolista saattaa kutsua sinut todistamaan puolestaan. Riita-asiassa todistajat taas ovat aina osapuolten kutsumia. Näissä tapauksissa voit yleensä keskustella asiasta sen osapuolen kanssa, joka sinut pyytää todistamaan. Jos kuitenkin osapuoli pitää kuulemistasi tärkeänä, tämä voi pyytää tuomioistuinta velvoittamaan sinut todistamaan, vaikka itse sitä vastustaisit.

Työnantaja on velvollinen päästämään sinut todistamaan myös kesken työpäivän. Kerro työnantajallesi todistamisesta ja sen ajankohdasta ja sovi työjärjestelyistä.

Kyllä voi. Todistajalle näin aiheutuva menetys korvataan taloudellisena menetyksenä, josta todistajan tulee antaa tieto tuomioistuimessa.

Myös yrittäjä on velvollinen todistamaan kutsuttaessa. Pyri löytämään itsellesi sijainen todistamisen ajaksi. Sijaisesta aiheutuvat välttämättömät kulut korvataan (ks. Todistajanpalkkio ja korvaukset).

Todistaminen henkilökohtaisesti läsnä ollen on vahva pääsääntö. Todistajaa voidaan kuitenkin tietyin edellytyksin kuulla puhelimitse tai videoyhteyden välityksellä, mikäli paikan päälle saapuminen on esimerkiksi suuren etäisyyden vuoksi poikkeuksellisen hankalaa, eikä ole painavia syitä edellyttää todistajan henkilökohtaista läsnäoloa tuomioistuimessa.

Ole yhteydessä tuomioistuimeen (yhteystiedot kutsukirjeessä) tai sinut kutsuneen osapuolen oikeusavustajaan tämän mahdollisuuden selvittämiseksi.

Todistajana sinun tulee kertoa tietosi ja vastata sinulle esitettyihin kysymyksiin niin hyvin kuin osaat ja muistat.

Vastuusi koostuu kahdesta ohjenuorasta:
  1. Puhu totta
  2. Älä salaa mitään

On luonnollista, että ajan kuluessa yksityiskohtia unohtuu. Todistajana riittää, että teet parhaasi. Jos et muista jotain tai olet epävarma, voit sanoa sen avoimesti.

Kun kerrot rehellisesti, mitä tiedät ja mitä et tiedä tai et muista, olet tehnyt osuutesi.

On hyvä muistaa, että jutun lopputulos ei ole todistajan vastuulla; tuomioistuin vastaa tuomion oikeellisuudesta. Merkityksellisten seikkojen selvittämisestä ja saattamisesta tuomioistuimen tietoon vastaavat asian osapuolet, syyttäjä ja tätä ennen poliisi.

Voit valmistautua kuulemiseen muistelemalla tapahtumia. Asioiden läpi käyminen mielessä sekä palaaminen mahdollisiin tapahtumien aikaisiin kalenterimerkintöihin, viesteihin ja kuviin voi auttaa.

On hyvin ymmärrettävää, että todistaminen voi jännittää. Tyypillisiä jännitystä aiheuttavia seikkoja voivat olla esimerkiksi uusi ja outo tilanne, muiden asianosaisten kohtaaminen sekä mahdollisesti oma suoriutuminen.

Lisäksi voit ottaa yhteyttä asiaa käsittelevään käräjäsihteeriin (tuomioistuimen yhteystiedot kutsukirjeessä, varaudu kertomaan jutun asianumero), sinut kutsuneen osapuolen juristiin tai Rikosuhripäivystyksen todistaja-tukeen lisätietojen saamiseksi.

Jos et ole varma, mistä sinua on tarkoitus kuulla, voit olla yhteydessä asiaa käsittelevään tuomariin lisätietojen saamiseksi (tuomioistuimen yhteystiedot kutsukirjeessä, varaudu kertomaan jutun asianumero).

Tämä tarkoittaa, että syyttäjä on poliisin suorittaman esitutkinnan perusteella arvioinut sinulla olevan tärkeitä tietoja, jotka auttavat asian selvittämisessä.

Ei. Riita-asiassa sinut kutsuu toinen osapuolista. Tällöin et saa erillistä kutsua tai muuta kirjettä tuomioistuimelta.

Poikkeuksena voivat olla tilanteet, joissa:

  • osapuoli ei ole tiennyt miten tavoittaa sinut tai ei ole tavoittanut sinua yrityksistä huolimatta;
  • olet osapuolen kysyessä vastustanut todistamista, mutta osapuoli on pyytänyt tuomioistuinta velvoittamaan sinut todistamaan.

Näissä tapauksissa saat yleensä kutsun tuomioistuimelta.

Kyllä saavat. Osapuolilla on oikeus tietää, ketkä heidän asiassaan todistavat.

Mikäli sinulla on huolia liittyen henkilökohtaiseen turvallisuuteesi, ole yhteydessä tuomioistuimeen. Anonyymi todistaminen voi olla mahdollista tietyissä vakavissa rikosasioissa (ks. Pelko ja uhkailu).

Aikataulu, siirrot ja peruuntumiset

Jos et voi saapua todistamaan, ota yhteys tuomioistuimeen niin pian kuin mahdollista.

Hyväksyttäviä syitä ovat:
  • Julkisen liikenteen keskeytyminen;
  • Sairastuminen. Lääkärintodistus vaaditaan;
  • Muu syy, jonka vuoksi osallistuminen on mahdotonta (työ- tai lomaesteet eivät yleensä ole päteviä syitä).
Poissaolotapauksessa oikeudenkäynti yleensä siirretään. Saat kutsun uuteen käsittelyyn yhdessä muiden asianosaisten kanssa.

Kyllä voi. Noin kolmasosa kaikista rikosasioiden ensikuulemisista joudutaan siirtämään. Usein kyse on siitä, että vastaaja tai muu asianosainen ei saavu paikalle.

Ilmoitamme siirrosta heti, kun mahdollista. Valitettavasti siirron tarve ilmenee usein viime hetkellä tai jopa samana päivänä.

Riita-asian kuulemisia tarvitsee siirtää harvemmin.

Peruuntuminen on mahdollista. Näin voi käydä esimerkiksi, jos rikosasiassa syytetty tunnustaa tai riita-asiassa osapuolet pääsevät sovintoon.

Näissäkään tapauksissa todistajan rooli ei ole turha. Usein todistaja on pelkällä valmiudellaan todistaa osaltaan vaikuttanut asian ratkeamiseen ennen oikeuden istuntoa.

Osapuolet ja osalliset

Rikosasiassa asianosaisia (osapuolia) ovat asianomistaja ja vastaaja. Syyttäjää ei kutsuta asianosaiseksi.

Riita-asiassa asianosaisia ovat kantaja ja vastaaja.

Todistaja ei ole asianosainen.

Asianomistaja on yhtä kuin rikoksen uhri.

Termi tarkoittaa, että kyseinen henkilö tai taho “omistaa asian”, eli hänelle kuuluvat ne oikeudet (esimerkiksi omistusoikeus tai henkilökohtainen koskemattomuus), joita rikoksella on loukattu.

Rikosasiassa vastaaja on yhtä kuin syytetty. Termi tarkoittaa, että kyseinen taho vastaa häntä kohtaan esitettyihin syytteisiin.

Riita-asiassa vastaaja on taho, joka vastaa häntä kohtaan esitettyihin vaatimuksiin, eli kanteeseen.

Kantaja tarkoittaa tahoa, joka riita-asiassa esittää vaatimuksia vastaajaa vastaan. Tällainen voi olla esimerkiksi sopimusrikkomukseen perustuva korvausvaade.

Pelko ja uhkailu

Kansainvälisellä mittapuulla todistaminen on Suomessa hyvin turvallista.

Todistajan uhkaaminen on kuitenkin rikos ja siitä voi ja tulee tehdä ilmoitus poliisille. Voit olla yhteydessä myös tuomioistuimeen.

Tietyissä vakavissa rikosasioissa voi olla mahdollista todistaa anonyymisti.

Anonyymi todistaminen on mahdollista tietyissä vakavissa rikosasioissa (esimerkiksi tahalliset henkirikokset, törkeä huumausainerikos, törkeä raiskaus, ihmiskauppa ja törkeä paritus), jos todistajan tai hänen läheisensä henki tai terveys on vakavasti uhattuna.

Jos olet todistamassa tällaisessa asiassa ja koet olosi uhatuksi, ole yhteydessä tuomioistuimeen (yhteystiedot kutsukirjeessä, varaudu kertomaan jutun asianumero).

Muissa tapauksissa voidaan turvautua muihin keinoihin todistamistilanteen helpottamiseksi (ks. alla).

Kyllä voi. Todistamistilannetta voidaan pyrkiä helpottamaan erilaisin toimin. Tällaisia toimia ovat esimerkiksi todistaminen toisesta huoneesta käsin sekä sermin järjestäminen saliin näköyhteyden peittämiseksi.

Toivoessasi todistamistilannetta helpottavia toimia, ole yhteydessä tuomioistuimeen (yhteystiedot kutsukirjeessä, varaudu kertomaan jutun asianumero) taikka sinut kutsuneen osapuolen oikeusavustajaan.

Tuomioistuimessa

Turvatarkastukseen on hyvä varata noin 10 minuuttia aikaa erityisesti aamulla, jolloin suurin osa päivän istunnoista alkaa.

Turvatarkastuksen jälkeen voit mennä suoraan kutsussa mainitun salin eteen odottamaan, erillistä ilmoittautumista ei ole. Kun on sinun vuorosi, sinut kutsutaan sisään nimeltä. Tuomioistuimissa on tätä varten kuulutusjärjestelmä. Joissain tapauksissa on mahdollista, että sinut tullaan ovelle kutsumaan sisään.

Tuomioistuimissa on usein naulakoita tai lukollisia kaappeja, joihin voit jättää ulkovaatteet. Vaatteet ja tavarat voi ottaa myös mukaan saliin.

Jos olet myöhässä, voit tuomioistuimeen saavuttuasi mennä suoraan kutsussa mainitun salin eteen ja koputtaa oveen. Sinut otetaan heti sisään tai saat tuomarilta lisäohjeita.

Odottaessasi vuoroa todistamaan voit halutessasi jutella muiden kanssa. Älä kuitenkaan keskustele tapahtumista, joista olet tulossa todistamaan, jotta muistikuvasi eivät värity.

Tämä on mahdollista. Sinulle ilmoitettu aika on arvio, ja oikeudenkäynnin aikataulu usein elää päivän aikana. Näin voi käydä, jos esimerkiksi päivän muut istunnot, tai muiden todistajien kuuleminen kestää arvioitua pidempään.

Paikalla on oikeuden kokoonpano, rikosasioissa syyttäjä sekä useimmiten asian osapuolet mahdollisine edustajineen. Toisinaan paikalla on myös käräjäsihteeri.

Joskus paikalla voi olla osapuolten ystäviä tai läheisiä yleisönä.

Paikalla voi olla myös muuta yleisöä, kuten opiskelijoita, toimittajia tai tavallisia kansalaisia. Oikeuden istunnot ovat lähtökohtaisesti julkisia, ellei niitä erityisestä syystä määrätä salassa pidettäviksi.

Kutsun saatuasi menet sisään saliin, jossa ensin varmistetaan henkilöllisyytesi ja vasta sitten annat todistajan vakuutuksen, minkä jälkeen oikeuden puheenjohtaja osoittaa sinut todistajalle varatulle paikalle.

Kuuleminen alkaa usein sillä, että syyttäjä tai sinut nimennyt osapuoli pyytää sinua kertomaan muistikuvistasi omin sanoin. Tämän jälkeen esitetään usein tarkentavia kysymyksiä.

Toinen osapuoli voi tämän jälkeen kysyä todistajalta omia kysymyksiä. Tätä kutsutaan vastakuulusteluksi.

Lopuksi myös tuomari voi esittää todistajalle kysymyksiä.

Kun kellään ei ole enää kysyttävää, kuuleminen päättyy.

Lopuksi sinulta tiedustellaan palkkiovaatimuksesi.

Kyse on pitkälti dramatisoinnista sekä myös oikeuskulttuurien eroista. Suomessa tilanne on tyypillisesti rauhallinen ja asiallinen.

Viime kädessä oikeuden puheenjohtaja pitää huolen siitä, että todistajaa kohdellaan kunnioittavasti.

Todistajan kuuleminen äänitetään, jotta oikeuden kokoonpano ja osapuolet voivat tarvittaessa palata todistajan kertomukseen varmistuakseen, että ymmärsivät todistajan kertoman asian oikein.

Todistajanpalkkio ja korvaukset

Tämä riippuu siitä, kuka palkkiosi maksaa. Lähtökohtaisesti palkkiosi maksaa sinut nimennyt taho.

Syyttäjän nimeämälle todistajalle palkkion maksaa valtio. Valtio maksaa lisäksi korvauksen todistajalle, jonka on nimennyt oikeusapua saava asianosainen (sekä rikos- että riita-asiat).

Valtion varoista maksettaville korvauksille säädetyt enimmäismäärät löydät täältä .

Osapuolen nimeämille todistajille palkkion maksaa yleensä kyseinen osapuoli.

Osapuolen kutsumana todistajana voit määrittää palkkiovaatimuksesi vapaammin ja halutessasi sinut kutsuneen osapuolen kanssa neuvotellen. Edellä esitetty tapa laskea ansionmenetys voi toimia hyvänä pohjana, mutta halutessasi sinulla on oikeus pyytää enemmänkin.

Palkkiovaatimusta määrittäessäsi voit ottaa huomioon esimerkiksi valmistautumiseen ja todistamiseen kuluneen ajan sekä muun sinulle aiheutuneen vaivan ja kustannukset.

Jos olet kuukausipalkallinen, jaa nettokuukausipalkkasi (tilillesi verojen jälkeen tullut summa) 21,5:llä (työpäiviä keskimäärin kuukaudessa) ja sen jälkeen työpäiväsi pituudella (esim. 8 tuntia)

  • Esimerkiksi: 2450 / 21,5 / 8 = 14,25 €/h

Jos joudut olemaan todistamisen takia poissa töistä 3 tuntia ja työnantaja pidättää palkkasi tuolta ajalta, korvattava taloudellinen menetyksesi on 3 x 14,25 = 42,75 euroa.

Todistamisen jälkeen

Näin selvitetään, pysyykö todistajan kertomus johdonmukaisena, eli kuinka luotettavana todistajan kertomusta voidaan pitää.

Kyse ei useimmiten ole siitä, ettei sinuun luotettaisi henkilönä. Sen sijaan näin voidaan testata muistikuviesi tarkkuutta, erityisesti jos tapahtumista on kulunut pitkä aika.

Oudolta vaikuttavan kysymyksen taustalla voi olla tyypillisesti:

  • kysymysten esittäjän tarkoitus kartoittaa tietojasi, sillä hän ei tiedä mitä sinä tiedät, tai
  • osapuolelle tärkeä muu asiaan liittyvä seikka, joka ei kuitenkaan välttämättä liity suoraan sinuun.

Vaikka et ymmärtäisi kysymyksen tarkoitusta, paras tapa toimia on vastata siihen rehellisesti. Jos et tiedä asiasta, voit sanoa niin. Arvailla ei tarvitse.

Jos kysymys on mielestäsi selvästi epäasiallinen, voit kysyä tuomarilta, tarvitseeko sinun vastata.

Todistajaa kuultaessa osapuolet voivat kuulla asioita, joita hekään eivät ole aiemmin tienneet tai joihin heillä on oma vahva näkemys. Tämän vuoksi he saattavat joskus reagoida voimakkaastikin todistajaa kuultaessa.

Todistajana paras tapa toimia on aina kertoa omat tietonsa rehellisesti. Mikäli osapuolten reagointi häiritsee, tilannetta voi helpottaa, jos osoitat sanasi suoraan tuomarille.

Hyvin todennäköisesti asia on osaltasi selvä.

Vain pieni osa kaikista jutuista päätyy hovioikeuteen, ja tällöinkin todistajia harvoin kuullaan uudestaan.

Kiitos panoksestasi.

Julkaistu 15.5.2024