Lähestymiskieltoasiat

Lähestymiskielto tarkoittaa, että henkilön hengen, terveyden, vapauden tai rauhan suojaamiseksi voidaan jotakuta toista kieltää ottamasta häneen yhteyttä. Katso lisätietoa lähestymiskielto asioista täältä .

Lähestymiskieltohakemus

Lähestymiskieltoa voit hakea kotipaikkakuntasi käräjäoikeudesta alla olevalla lomakkeella.

Pyyntö lähestymiskiellon määräämiseksi [pdf, 1.0 Mt]

Lomakkeiden käyttö

Pdf-muodossa olevien lomakkeiden avaaminen vaatii erillisen sovelluksen. Suosittelemme uusimman Adobe Reader -version käyttämistä lomakkeiden toiminnan varmistamiseksi. Ohjelman voi ladata maksutta osoitteesta https://get.adobe.com/fi/reader/ .

Emme suosittele käyttämään selainten omia Reader- tai Viewer -sovelluksia lomakkeiden täyttämiseen.

Käytä sekä tallentamiseen että lomakkeen tulostamiseen Adobe Readerin omia painikkeita.

Voit myös tulostaa lomakkeen täytettynä tai tyhjänä.

Turvaviesti

Suositeltava tapa toimittaa salassa pidettävät ja arkaluontoiset asiakirjat tuomioistuimeen on oikeusministeriön turvaviesti . Palvelun käyttäminen on ilmaista, helppoa ja turvallista.

Kun turvaviesti lähetetään tuomioistuimen virastopostiin, viestin otsikkoon ja sisältöön tulee laittaa tarvittavat tunnistetiedot (nimi, mihin liittyy jne.), jotta tuomioistuimen henkilöstö osaa välittää viestin asiaa käsittelevälle henkilölle, tietää mihin asiaan sähköposti liittyy ja keneltä se on.

Ohje turvaviestin lähettämiseen [pdf, 671.0 kB]

Huomioithan seuraavat asiat lähestymiskieltohakemusta täyttäessäsi:

Täytä kaikki pakollisiksi merkityt kentät

Huomaathan, että lähestymiskieltohakemuksella voi olla yksi tai useampi hakija ja että suojaa voidaan hakea yhdelle tai useammalle henkilölle. Merkitse hakemukseen kaikkien nimet. Ilmoita myös ketä vastaan kieltoa haetaan, minkälaista kieltoa ja kuinka pitkäksi aikaa.

Hakemuksen perusteleminen

Kuvaile syyt, joiden perusteella pidät kiellon määräämistä tarpeellisena kokemasi uhan tai häirinnän vuoksi. Kerro perusteluissa
  • miksi tunnet itsesi uhatuksi
  • millaista häirintää tai uhkaa olet kokenut
  • koska häirintää tai uhkaa on tapahtunut
Jos lähestymiskieltopyynnöllä haetaan suojelua useammalle henkilölle, kuvaile tilanne myös heidän osaltaan.

Todistelu

Jos haluat esittää kirjallisia todisteita lähestymiskieltopyynnön tueksi, lisää ne käräjäoikeuteen toimitettavan hakemuksen liitteeksi.

Muistathan täyttää yhteystietolomakkeen

Hakijan, suojattavien, vastapuolen ja todistajien yhteystiedot tulee ilmoittaa käräjäoikeudelle yhteystietolomakkeella, joka löytyy lähestymiskieltohakemuksen lopusta.

Puutteet ilmoitetuissa yhteystiedoissa voi johtaa siihen, ettei hakemusta voida käsitellä käräjäoikeudessa.

Jos haluat, että ilmoitetut yhteystiedot pidetään salassa vastapuolelta, rastita yhteystietolomakkeen alussa oleva salassapitopyyntö.

Hakemuksen allekirjoittaminen

Muista allekirjoittaa hakemus, jos viet lähestymiskieltohakemuksen itse käräjäoikeuden asiakaspalveluun tai lähetät sen postitse. Jos hakijoita on useampi, on kunkin lisättävä allekirjoituksensa hakemukseen.

Hakemusta ei ole välttämätöntä allekirjoittaa, jos toimitat lähestymiskieltohakemuksen sähköpostitse, eikä lähettäjän henkilöllisyydestä jää epäselvyyttä. Silloin kun lähestymiskiellolla on useampia hakijoita, heidän tulee omilla sähköpostiviesteillään vahvistaa toisesta sähköpostista lähetetty hakemus oikeaksi.

Minne hakemus tulee toimittaa?

Hakemus toimitetaan sen paikkakunnan käräjäoikeuteen, jossa lähestymiskiellolla suojattavalla henkilöllä on kotipaikka tai jossa kielto pääasiassa tulisi sovellettavaksi.

Kotipaikkasi käräjäoikeuden ja sen yhteystiedot voit tarkistaa täältä .

Mistä saan lisätietoja?

Tietoa muun muassa siitä
  • mitä lähestymiskiellolla tarkoitetaan
  • kuka lähestymiskieltoa voi hakea
  • miten lähestymiskieltoa haetaan
  • miten asia käsitellään käräjäoikeudessa
  • kuinka kauan lähestymiskielto on voimassa
  • mitä lähestymiskiellon rikkomisesta seuraa
löydät Lähestymiskielto -sivuiltamme.

Tietoja lähestymiskieltoon liittyvistä oikeudellisista kysymyksistä antavat asianajajat ja muut lakimiehet sekä oikeusaputoimistot.

Voit saada apua lähestymiskieltohakemuksen tekemiseen myös Rikosuhripäivystyksestä (riku.fi ).


Julkaistu 3.4.2024