Ei koskaan samanlaista päivää – haastemiehen työ on monipuolista ja vaihtelevaa
Haastemiehen työ on monipuolista erilaisten asioiden parissa työskentelyä. Työ on lisäksi ihmisläheistä ja vaatii tekijältään taitoa asettua toisen osapuolen asemaan.
Wäinö Saarinen työskentelee haastemiehenä Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa. Hänen vastuualueelleen kuuluvia paikkakuntia ovat muun muassa Mynämäki, Mietoinen, Vehmaa, Kustavi, Iniö ja Taivassalo. Liikkuva työ tuo vaihtelua työarkeen.
Haastemies antaa tiedoksi eli toimittaa vastaanottajalle todisteellisesti asiakirjoja ja päätöksiä. Asiakirjojen ja päätösten kirjo on hyvin laaja. Yleisimpiä ovat kuitenkin summaariset velkomusasiat, joita Varsinais-Suomen käräjäoikeuteen tulee noin 50 000 vuodessa. Summaarisella asialla tarkoitetaan riidatonta asiaa. Muita asioita ovat esimerkiksi rikosasiat, taloyhtiöiden ilmoitukset häiritsevästä elämästä ja taustatutkimusta vaativat yhteydenotot ulkomaalaisilta viranomaisilta.
Koulutuspohja haastemieheksi on laaja
Haastemiehen työtä pystyy tekemään monenlaisella koulutustaustalla. Tällaisia ovat esimerkiksi poliisin, tradenomin ja merkonomin koulutukset. Saarinen on itse valmistunut Raision kauppaopistosta.
Ennen haastemiehen uraansa Saarinen työskenteli viiden vuoden ajan perintätoimistossa. Perintätoimiston entinen kollega oli kehunut työtä haastemiehenä, ja Saarinen päätti hakea kyseiseen työhön. Työ perintätoimistossa antoi hyvät valmiudet nykyiseen työhön. Kertyneitä taitoja olivat muun muassa tietotaito summaarisista asioista ja vaativasta asiakaspalvelusta. Muita tärkeitä ominaisuuksia haastemiehelle ovat aktiivisuus, ihmisläheisyys ja empaattisuus.
Saarinen pitääkin ihmisläheisestä työstään.
”Omalla työlläni pystyn auttamaan ihmisiä. Puhelut päättyvät usein positiivisesti, vaikka käsiteltävät asiat ovat ikäviä”, Saarinen summaa.
Hän kokeekin, että haastemiehiä kunnioitetaan.
Varma työnantaja
Saarinen pitää tuomioistuinlaitosta varmana työnantajana. Hänen mukaansa parhaimpia puolia ovat hyvä ja tiivis työyhteisö, työrauha, palkkavarmuus ja vapaat työajat. Työyhteisössä autetaan toista, ja kaikki ovat tasavertaisia työ- ja kokemusvuosista riippumatta. Muita hyviä puolia ovat tarjottava koulutus, järjestelmäkehitys työssä käytettävissä järjestelmissä, hyvä työterveydenhuolto ja loma-ajat.
Monipuolinen työ takaa sen, että harvoin vastaan tulee samanlaisia päiviä. Monipuolisuus ilmenee esimerkiksi lainsäädännön ajoittaisen muuttumisen muodossa.
”Myös sitä kautta pääsee kehittämään itseään”, Saarinen pohtii.
Julkaistu 13.9.2022