Jännittävimpiä ovat sopimusneuvottelut – hallintojuristin työtehtävät Tuomioistuinvirastossa ovat monipuoliset
Hallintojuristin työtehtävät käsittävät monipuolisesti hallinnon eri tehtäviä. Tehtävät jakautuvat henkilöstö- ja yleishallinnollisiin tehtäviin. Lisäksi itsensä kehittäminen koetaan tärkeäksi niin Tuomioistuinvirastossa kuin koko tuomioistuinlaitoksessa.
Ville Huovinen työskentelee Tuomioistuinvirastossa hallinto-osastolla erityisasiantuntijana, tarkemmin sanottuna hallintojuristina. Huovinen toimii Tuomioistuinviraston sekä tuomioistuinten johdon ja esihenkilöiden tukena henkilöstö- ja hallintojuridisissa asioissa. Hallintojuristin työtehtävät jakautuvat kahteen päälinjaan: henkilöstöhallinnon ja yleishallinnon tehtäviin.
Henkilöstöhallinnolliseen puoleen kuuluvat virkamiesoikeudelliset asiat ja virkaehtosopimusneuvottelut sekä palkkausjärjestelmien toteuttamiseen osallistuminen.
”Esittelen ja valmistelen myös tuomioistuinten henkilöstön palkkaukseen ja virkajärjestelyihin liittyviä päätöksiä ja muita asioita”, Huovinen täsmentää.
Yleishallinnolliseen puoleen kuuluvat monipuoliset tehtävät lausuntojen, ohjeiden ja työjärjestyksen valmisteluun liittyen. Huovinen kertoo toimivansa myös oman vastuualueensa kehittämis- ja kouluttamistehtävissä sekä erilaisissa hankkeissa ja työryhmissä. Huovisen mukaan tehtävät eivät rajoitu ainoastaan rutiineihin tai kaavamaiseen lain tai sopimusten soveltamiseen, vaan opittavaa ja kehitettävää riittää. Jännittävimmiksi hetkiksi Huovinen kertoo sopimusneuvottelut niiden arjesta poikkeavuuden vuoksi.
”Neuvottelutilanne on jännittyneempi kuin normaali arkityöpäivä ja se tekee siitä mielenkiintoisen”, Huovinen pohtii.
Koulutus ohjaa työtehtävien suuntaa
Huovinen on koulutukseltaan oikeustieteen maisteri Helsingin yliopistosta. Myös muulla koulutuspohjalla nykyiset työtehtävät tulisi hoidetuksi.
”Esimerkiksi hallintotieteiden tai valtiotieteiden maisterin tutkinnolla pärjäisi, sillä koulutus ohjaa tehtävänkuvan kehittymiseen”, Huovinen sanoo.
Usein juristit kuitenkin hoitavat tämäntyyppiset työtehtävät.
”Oikeustieteellinen koulutus auttaa ymmärtämään toimintaympäristön, ja lisäksi sitä kautta omaa alan perustuntemuksen”, Huovinen jatkaa.
Ongelmanratkaisukykyä ja kriittistä ajattelua
Työ hallintojuristina sopii Huovisen mukaan kenelle tahansa virkamiesurasta ja merkityksellisestä työstä kiinnostuneelle. Tärkeitä taitoja tehtävien hoitamiseksi ovat muun muassa ongelmanratkaisukyky ja kriittinen ajattelu. Päivittäisten rutiinien tehokas hoitaminen sekä juristilta edellytettävät selkeä kirjallinen ilmaisu ja tarkkuus ovat tärkeitä ominaisuuksia nekin. Lisäksi keskusvirastossa pääsee osallistumaan myös kehittämistehtäviin.
Oikeusministeriöstä Tuomioistuinvirastoon – mahdollisuus kehittyä ja vaikuttaa
Ennen Tuomioistuinvirastoon siirtymistä Huovinen työskenteli oikeusministeriössä nykyistä vastaavissa tehtävissä. Nykyisen työpaikan hakeminen Tuomioistuinvirastosta tuntui luontevalta, sillä osa Huovisen hoitamista työtehtävistä siirtyi Tuomioistuinviraston hoidettavaksi. Virasto oli myös niittänyt positiivista työantajakuvaa, sillä entiset kollegat oikeusministeriöstä olivat kehuneet tulevaa työnantajaa. Huovinen on samaa mieltä kollegoidensa kanssa ja kokeekin Tuomioistuinviraston mukavana työpaikkana. Työtehtävät ovat monipuolisia ja haastavia. Lisäksi niiden merkityksellisyys mahdollistaa laadukkaan lainkäytön.
Koska Tuomioistuinvirasto on verrattain nuori virasto, sen toimintakulttuuri ja tehtävät eivät ole ehtineet luutua ja vakiintua. Työntekijät ovat päässeet vaikuttamaan asioihin omalla työllään.
”Minulle on annettu vastuuta ja mahdollisuuksia kehittää osaamistani, minkä olen kokenut motivoivaksi. Virastossa on lisäksi hyvä porukka tekemässä hommia, joten tänne on kiva tulla aamulla”, Huovinen kertoo.
Itsensä kehittämisessä pääasiallinen oppimistapa on ollut työssä oppiminen. Lisäksi hierarkia virastossa on matala, ja johdolta saa tarvittaessa tukea – esihenkilö kuuntelee ja kannustaa kouluttautumaan.
Vaikka korona on vaikuttanut yhteistyön kehittymiseen, on tekemisen suunta silti yhteinen. Huovinen kokee tämän pätevän myös koko tuomioistuinlaitokseen: oikeusturvan laadukas toteuttaminen on kaikille yhteinen tavoite.
”Myös ammattiylpeys ja yhteiset maalit ovat yhteisesti havaittavissa”, Huovinen summaa pohtien.
Tutustu Tuomioistuinvirastoon .
Julkaistu 19.8.2022