Tingsrättens e-tjänst

Privatpersoner, företag och sammanslutningar kan använda justitieförvaltningens e-tjänster eller informationssystemanslutning (Santra) för att sända sina stämningsansökningar som gäller ostridiga fordringsmål och andra summariska tvistemål till tingsrätten. E-tjänsten lämpar sig inte bara för privatpersoner utan också för företag och sammanslutningar, i synnerhet mindre indrivningsbyråer.

I summariska tvistemål är e-tjänsten obligatorisk för andra än privatpersoner som är sköter sitt eget ärende.

Tjänsten kan användas då yrkandet gäller en eller flera gäldenärer som inte betalt sin skuld men som inte bestrider dess existens. Typiska exempel på summariska tvistemål är konsumentkrediter, hyresfordringar, telefon- och elräkningar och vräkningar.

Rättegångsavgiften för en stämningsansökan som har lämnats in elektroniskt till tingsrätten är lägre än för en stämningsansökan som har lämnats in i pappersform eller som bilaga till e-post.

Tingsrättens e-tjänst finns på justitieförvaltningens webbplats för e-tjänster.

Undantag från obligatorisk användning av e-tjänsten

När e-tjänsten är obligatorisk lämnas stämningsansökningar som lämnats in på något annat sätt i normala fall utan prövning. I undantagsfall kan stämningsansökan lämnas in i pappersform eller som en bilaga till e-post, om den inte kan upprättas i systemen för elektronisk kommunikation. Beslut om huruvida elektronisk kommunikation är obligatorisk i ett visst fall fattas alltid av domstolen.

Om stämningsansökan har lämnats in som en bilaga till ett e-postmeddelande, får käranden inte ta del av avgörandet elektroniskt ur domregistret, eftersom det är möjligt endast i mål som väckts elektroniskt.

Undantagssituationer för dem som använder e-tjänsten:

  1. Stämningsansökan som gäller en fordran i utländsk valuta eller ett krediträntekrav som är bundet till två månaders Euriborränta.
  2. Stämningsansökan utan krav på fordran eller rättegångskostnader (t.ex. enbart vräkning yrkas).
  3. Stämningsansökan med många kärande.

Upprättande av elektronisk stämningsansökan

En stämningsansökan som gjorts i e-tjänsten blir anhängig när den har inkommit till tingsrätten. I tjänsten kan man följa hur målet framskrider. Informationen om att domen har meddelats kommer till e-posten, och domen kan fås elektroniskt. Som en bestyrkt kopia i pappersform ges domen till den borgenär som väckt stämningsansökan endast om hen särskilt begär det.

Bilagor

Om det till stämningsansökan ska fogas ett sådant bifogat dokument som lagen eller tingsrätten förutsätter (t.ex. löpande skuldebrev), kan käranden i princip inte åläggas skyldighet att sköta ärenden elektroniskt. I dessa sällsynta situationer är det dock önskvärt att uträtta ärenden elektroniskt och käranden kan lämna in bilagorna separat till tingsrätten som en bilaga till e-postmeddelandet eller per post. Att fullmakt eller handelsregisterutdrag fogas på eget initiativ är i princip inte en grund för att avvika från kravet på elektronisk kommunikation. Villkoren för avtal om små lån behöver kompletteras endast när tingsrätten förutsätter det.

Kombinerade käromål

Med kombinerade käromål avses en stämningsansökan med flera kärande eller svarande. I samma stämningsansökan kan vara t.ex. flera svarande och olika fordringar som alla svarandena inte svarar för eller flera svarande som svarar för olika stora andelar av fordringen.

Att det är fråga om ett kombinerat käromål utgör vanligen inte något undantag från att användningen av e-tjänsten skulle vara obligatorisk. Yrkandena kan läggas fram t.ex. enligt följande: yrkanden 1–5 som gäller svarande A, yrkanden 6–10 som gäller svarande B och yrkanden 11–15 som gäller solidariskt ansvar. I motiveringsfältet kan det preciseras att yrkandena 1–5 gäller svarande A, yrkanden 6–10 gäller svarande B och yrkandena 11–15 gäller solidariskt ansvar, dvs. förutom svarandena A och B även svarande C.

Maximiantalet tecken i textfälten

Teckenantalet i stämningsansökans textinnehåll kan bli stort t.ex. vid kombinerade käromål. Även omfattande stämningsansökan med flera fordringsposter överförs i sin helhet till tingsrättens informationssystem. Det maximala antalet tecken i motiveringsfältet får dock inte överskridas. Det maximala antalet tecken i Santra är 32 700 och i e-tjänsterna 20 000.

Uppgift om svarandens kommun

I en elektronisk stämningsansökan måste man ange både domstolskod och uppgift om svarandens kommun. Stämningsansökan överförs i systemet till rätt tingsrätt på basis av uppgiften om kommun. Käranden är skyldig att ta reda på svarandens aktuella kontaktuppgifter. Om detta inte lyckas kan uppgiften om kommun antecknas t.ex. enligt vad som i Befolkningsregistercentralens befolkningsdatasystem anges som senaste hemort. Om svarandens kommunkod saknas inleds ärendet vid den tingsrätt vars domstolskod sökanden har angett i stämningsansökan.

Informationssystemanslutning (Santra-systemet)

Informationssystemanslutningen är avsedd för företag och samfund som lämnar in ett stort antal stämningsansökningar, till exempel större indrivningsbyråer, staten eller kommunerna. Mer information finns på Rättsregistercentralens webbplats.

Publicerad 21.1.2021