Domstolsväsendet
Till domstolsväsendet hör domstolarna, Domstolsverket, som fungerar som centralämbetsverk, samt domarförslags- och domarutbildningsnämnderna. Det finns 36 domstolar och de indelas i allmänna domstolar, förvaltningsdomstolar och specialdomstolar.
Allmänna domstolar är tingsrätterna som handlägger brottsmål, tvistemål och ansökningsärenden och hovrätterna som verkar som fullföljdsdomstolar samt högsta domstolen som högsta rättsinstans. Förvaltningsdomstolarna behandlar besvär över myndighetsbeslut och till dem hör regionala förvaltningsdomstolar och Ålands förvaltningsdomstol samt högsta förvaltningsdomstolen som verkar som fullföljdsdomstol och högsta rättsinstans. Specialdomstolar är marknadsdomstolen, arbetsdomstolen och försäkringsdomstolen.
Domstolarna utövar dömande makt på ett självständigt och oberoende sätt, dvs. de avgör vad som är rätt i ett enskilt ärende – ärenden behandlas skriftligen eller vid ett sammanträde som hålls i en rättssal.
Vid domstolsväsendet arbetar sammanlagt cirka 3 500 personer, varav största delen utgörs av rättskipningspersonal med juristutbildning dvs. domare och föredragande. En stor personalgrupp vid domstolarna är också kanslipersonalen, som ansvarar för biträdande uppgifter inom rättskipningen eller för olika administrativa uppgifter, såsom personal- och ekonomiförvaltning, kommunikation, informationstjänst eller ämbetsverkstjänster. Vid tingsrätterna arbetar dessutom stämningsmän. Vid förvaltningsdomstolarna och specialdomstolarna finns sakkunnigledamöter med uppdraget som bisyssla.
Nämnder