Töihin meille

Olemme asiamäärältään Suomen suurin sekä tuomiopiirin asukasmäärältään ja käräjäoikeuden henkilökunnan määrältään Suomen toiseksi suurin käräjäoikeus. Tehtävänämme on antaa kansalaisille, yrityksille ja yhteisölle oikeusturvaa ratkaisemalla käsiteltäväksemme saatettuja asioita riippumattomasti, oikeudenmukaisesti, varmasti, luotettavasti, nopeasti ja kohtuullisin kustannuksin. Suomessa jokaisella on oikeus oikeudenmukaiseen oikeudenkäyntiin.


Työympäristö

Tarjoamme monipuolisen ja mielenkiintoisen työympäristön, joka antaa mahdollisuuden osallistua oikeuden toteuttamiseen ja oikeudenmukaisuuden edistämiseen yhteiskunnassa. Toimimme tuomiopiirimme alioikeutena, jossa ratkaisemme ensimmäisenä asteena rikos-, riita- ja hakemusasioita. Riita-asiat voivat liittyä esimerkiksi sopimusrikkomuksiin, omaisuuden jakoon tai perheoikeudellisiin kysymyksiin ja niiden käsittely vaatii kykyä tulkita lakia ja sovitella erimielisyyksiä osapuolten kesken. Rikosasiat voivat kattaa laajan kirjon erilaisia juttuja, aina pienistä rikkomuksista vakaviin rikosiin. Työskentely näiden asioiden parissa tarjoaa jatkuvasti haastavia tilanteita ja pääset näkemään läheltä oikeudenkäyntien monimuotoisuutta. Käsittelemme myös monenlaisia hakemusasioita, kuten esimerkiksi avioero, edunvalvonta ja huoltajuusasioita, jossa voit aidosti vaikuttaa yksilöiden elämään merkityksellisessä työympäristössä. Toimimme maaoikeutena eli käsittelemme myös kiinteistönmuodostamiseen liittyviä valitusasioita.

Olemme monipaikkainen tuomioistuin. Meillä on kansliat Vantaalla ja Hyvinkäällä sekä istuntopaikka Porvoossa. Haastemiesten asiakaspalvelupiste sijaitsee lisäksi Järvenpäässä. Meillä työskentelee noin 250 työntekijää, jotka ovat pääosin sijoitettuna Vantaalle ja Hyvinkäälle.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa on hallinto-osasto ja viisi lainkäyttöosastoa. Hallintopaikkakuntana on Vantaa, mutta hallinto-osasto toimii monipaikkaisesti molempiin kansioihin jakautuen. Lainkäyttöosastot ovat erikoistuneet siten, että Vantaan kansliassa toimii neljä lainkäyttöosastoa, joista yksi käsittelee pääasiassa hakemus- ja summaarisia riita-asioita, yksi muita siviiliasioita sekä kaksi rikososastoa, joista toiselle on keskitetty perusrikosasiat sekä toiselle pakkokeinoasiat ja nopean toiminnan rikosasiat. Hyvinkään kansliaan sijoittuva lainkäyttöosasto on nk. sekaosasto eli käsittelee molempia prosessilajeja. Osastot ovat erikoistuneet myös siten, että erityisasiaryhmiä on keskitetty tietyille osastoille käsiteltäväksi. Osastojen koko ja niille sijoitettujen tuomareiden määrä vaihtelee osastosta riippuen.

Monenlaisia ammattilaisia tarvitaan

Käräjäoikeudessa päällikkötuomarina on laamanni ja muina tuomareina käräjätuomareita. Meillä työskentelee tuomarina lisäksi maaoikeusinsinööri. Tuomareiden lisäksi käräjäoikeuksissa työskentelee kansliahenkilökuntaa, haastemiehiä, korkeakouluharjoittelijoita sekä tuomioistuinharjoittelua suorittavia käräjänotaareita.

Käräjätuomari

Sinulla on oikeustieteen ylempi korkeakoulututkinto, olet Suomen kansalainen sekä riittävällä tavalla perehtynyt käräjäoikeuden tehtäväalaan. Käräjätuomari työskentelee monipuolisissa vaativissa lainkäyttötehtävissä. Käräjätuomarin tehtävänä on johtaa prosessia sekä ratkaista riita-, hakemus- ja rikosasioita. Käräjätuomari vastaa käsiteltäväkseen jaettujen eri asiaryhmiin kuuluvien asioiden käsittelystä ja ratkaisemisesta kirjallisessa tai suullisessa menettelyssä.

Tuomarit ovat päätösvaltaa käyttäessään riippumattomia, mutta työskentelevät tiiviissä yhteistyössä muiden tuomareiden ja käräjäoikeuden muun henkilöstön kanssa. Asiat ratkaistaan asiaryhmästä ja laadusta riippuen yhden tuomarin kokoonpanossa, lautamieskokoonpanossa tai useamman lainoppineen tuomarin monijäsenisessä kokoonpanossa.

Käräjänotaari

Käräjänotaarit ovat olennainen osa tuomioistuinten toimintaa. Tuomioistuinharjoittelu tarjoaa vuoden kestävää lainkäyttötehtäviin perehdyttävää harjoittelua. Työssä pääset tutustumaan monipuolisesti oikeusjärjestelmän eri osa-alueisiin ja saat vankkaa kokemusta monista käytännön asioista. Tehtäviisi kuuluu käsitellä ja ratkaista käräjäoikeuteen saapuvia riita-, rikos- ja hakemusasioita kirjallisessa tai suullisessa menettelyssä. Ratkaiset asioita yksin tai kokoonpanossa, mutta toimivaltasi on käräjätuomaria rajoitetumpi.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus tarjoaa käräjänotaareille kattavan perehdytysohjelman ja sisäisen koulutuksen. Tukenasi toimii notaareiden esihenkilö, tutorit ja notaareiden käsittelemiin asioihin erikoistuneet käräjäsihteerit. Tuomarinkoulutuslautakunta määrittää tuomiosituinharjoittelun valintaan liittyvät kriteerit. Lisätietoa tuomioistuinharjoittelun hakumenettelystä löydät Oikeus.fi -sivulta .

Kansliahenkilökunta

Kansliahenkilökunnalla on yleensä opistotasoinen koulutus tai alempi korkeakoulututkinto.
Lainkäyttöosastolla käräjäsihteeri toimii työparityöskentelyssä eli hänen päätehtävänään on avustaa tuomaria oikeudenkäyntien valmistelussa, hoitaa vireillä olevien asioiden asiakaspalvelua, toimia pöytäkirjanpitäjänä oikeudenkäynneissä ja huolehtia ratkaisuasiakirjojen laatimisesta ja niiden antamiseen liittyvistä jälkitöistä. Käräjäsihteerin päätehtävänä voi olla myös käsitellä ja ratkaista riidattomia summaarisia tai hakemusasioita. Nämä asiat on keskitetty yhdelle lainkäyttöosastolle. Osa osaston käräjäsihteereistä toimii lisäksi työparityöskentelyssä eli avustaa tuomareita ja käräjänotaareita rikos-, riita- ja hakemusasioiden käsittelyssä. Lainkäyttöosastoilla toimii lisäksi eri asiaryhmiin erikoistuneita sihteeritiimejä. Lainkäyttöosastoista neljä sijaitsee Vantaan kansliassa ja yksi Hyvinkään kansliassa.

Kirjaamo kuuluu hallinto-osastoon, jolla käräjäsihteereiden päätehtävänä on huolehtia käräjäoikeuden kirjaamotoiminnasta eli asioiden vireille laitosta ja osastoille jakamisesta, asiakas- ja tietopalvelusta sekä yleisestä neuvonnasta. Kirjaamossa käräjäsihteeri huolehtii käräjäoikeuden asiakaspalvelusta puhelimitse, sähköpostitse ja palvelutiskillä. Käräjäoikeuden kirjaamo toimii sekä Vantaan että Hyvinkään kansliassa.

Meillä on erikoistunut hallinto, jonka asiantuntijat huolehtivat käräjäoikeuden henkilöstö- ja taloushallinnosta, viestinnästä ja tietopalvelusta, toimitiloista, turvallisuudesta sekä teknisestä tuesta ja tietojärjestelmistä. Käräjäoikeuden sisäisestä virastopalvelusta huolehtivat virastomestarit. Hallinto-osastoa johtaa hallintojohtaja, jolta edellytetään ylempää korkeakoulututkintoa.

Haastemiehet

Haastemiestemme koulutustausta on vaihteleva.

Haastemiehen tehtäviin kuuluu antaa tiedoksi viranomaisen tai yksityisen pyynnöstä toimialueellaan tuomioistuimen tai muun viranomaisen päätöksiä sekä haasteita, kutsuja, ilmoituksia ja muita asiakirjoja. Haastemiehen tehtäviin kuuluu myös päivystys asiakaspalvelupisteessä. Haastemiehen suppeampaan tehtävänkuvaan kuuluu tiedoksiantotoiminta pääosin puhelintiedoksiantoja hyödyntäen.

Harjoittelijat

Tarjoamme harjoittelupaikkoja sekä oikeustradenomi- että yliopisto-opiskelijoille. Harjoittelupaikat sijoittuvat käräjäsihteereiden tai haastemiesten avustaviin tehtäviin. Yliopistoharjoittelijat suorittavat harjoittelunsa pääsääntöisesti lainkäyttöosastoilla, missä he pääsevät tutustumaan siviili- tai rikosasioiden käsittelyyn. Lisäksi hallinto-osaston kirjaamossa on tarjolla näköalapaikka tietopalveluun, jossa harjoittelija sukeltaa julkisuus- ja tietosuojalainsäädännön kimuranttiin maailmaan. Oikeustradenomiharjoittelijoille on tarjolla haastavia tehtäviä sekä lainkäyttöosastoilla että haastemiesten tiedoksiantoyksikössä. Harjoittelupaikkoja on vuosittain useita ja ne tulevat haettaviksi yleensä vuodenvaihteen tienoilla tai alkuvuonna.

Mitä tarjoamme

Meillä pääset osaksi oikeudellisten asiantuntijoiden dynaamista työyhteisöä, johon on helppo tulla ja sulautua. Teemme aidosti merkityksellistä, vaihtelevaa ja vaikuttavaa työtä edistäen yhteiskunnallista oikeudenmukaisuutta ja oikeusturvan toteutumista. Uudistamme toimintaamme ja pyrimme olemaan edelläkävijä.

Henkilöstö on tärkein voimavaramme. Haluamme erikoistuneella organisaatiolla ja selkeillä tehtävänkuvilla panostaa henkilöstön hyvinvointiin, viihtyvyyteen ja pysyvyyteen. Käräjäoikeuden iskusanat ovatkin hyvinvoiva, palveleva ja vakaa. Ne kuvastavat visiotamme, jonka mukaisesti tuotamme laadukasta oikeusturvaa sujuvasti. Asiakkaita palvelee ammattitaitoinen ja hyvinvoiva henkilöstö. Strategisista tavoitteistamme voit lukea lisää visio ja strategia -sivustoltamme .

Tarjoamme työntekijöillemme muun muassa:

• monipuolisia ja merkityksellisiä työtehtäviä
• innostavan ja kannustavan työyhteisön
• avoimen ja positiivisen työkulttuuriin
• reilua, ennakoivaa, suunnitelmallista ja kehittävää johtamista
• panostamme perehdytykseen
• kannustamme osaamisen kehittämiseen ja tarjoamme erilaisia koulutuksia
• mahdollisuuden erikoistua
• luomme urapolkuja esihenkilö- ja vastuutehtäviin
• tuemme henkilöstöä muuttuvissa elämäntilanteissa ja työelämän muutoksissa
• joustavat työajat ja mahdollisuuden etätyöskentelyyn työtehtävästä riippuen
• huolehdimme hyvinvoinnistasi kattavalla työterveyshuollolla, joka tukee terveyttäsi ja työkykyäsi, -unohtamatta ergonomiaa tukevia työvälineitä
• liikunta-, hyvinvointi, kulttuuri- ja työmatkaedun sekä ateriatuen (ePassi)

Julkaistu 2.4.2024