Vastaamo-kokonaisuuden tuomioistuinkäsittely alkaa Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa syksyllä

Vastaamo-kokonaisuuden tuomioistuinkäsittely tullaan järjestämään Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa. Asiakokonaisuus on laadultaan poikkeuksellinen ja kooltaan erityisesti asianosaisten lukumäärästä johtuen kaikkien aikojen suurin maassamme. Se tulee vaatimaan käräjäoikeudelta erityisiä toimenpiteitä, jotta asia saadaan käsitellyksi lain mukaisessa määräajassa ja järjestyksessä kaikkien asiaan osallisten oikeudet turvaten.

Rikoksesta epäilty on tällä hetkellä vangittuna, ja syytteen nostamisen määräpäivä on 18.10.2023. Mikäli syyttäjä päättää nostaa syytteen epäiltyä kohtaan, alkaa rikosasian istuntokäsittely marraskuun alussa 2023. Tämän hetkisen tiedon mukaan istuntokäsittely tulee kestämään 3-4 kuukautta. Tarkempi ilmoitus pääkäsittelyn ajankohdasta ja kestosta toimitetaan asianosaisille sen jälkeen, kun syyte on tullut käräjäoikeuteen vireille. Syyttäjän kirjallinen syyte eli se, mistä syyttäjä mahdollisesti tulee vaatimaan nyt vielä epäiltynä olevalle vastaajalle rangaistusta, toimitetaan tiedoksi asianosaisille samassa yhteydessä. Tämän jälkeen asianomistajilla on mahdollisuus yhtyä syyttäjän syytteeseen ja esittää vastaajaa kohtaan oma mahdollinen rangaistusvaatimuksensa. Tämä ei ole kuitenkaan välttämätöntä, sillä jo syyttäjän nostama syyte johtaa asian rikosoikeudelliseen käsittelyyn käräjäoikeudessa. Rangaistusvaatimuksen lisäksi asianomistajilla on mahdollisuus tarvittaessa esittää vastaajaa kohtaan myös vahingonkorvausvaatimus.

Asiassa esitettävät vahingonkorvausvaatimukset saatetaan erottaa rikosoikeudenkäynnistä omiksi myöhemmin järjestettäviksi oikeudenkäynneikseen. Tämä tarkoittaisi siis sitä, ettei niitä käsitellä rikosasian yhteydessä. Päätöksen mahdollisesta erottamisesta tekevät rikosasian käsittelevät käräjäoikeuden tuomarit heti syytteen nostamisen jälkeen. Samalla käräjäoikeus tekee päätöksen asianomistajien henkilöllisyyden salassapidosta.

Koska asianomistajia on Vastaamo-kokonaisuudessa useita tuhansia, käräjäoikeuden toivomuksena on, että asianomistajat tarkoin harkitsisivat tarpeensa osallistua istuntokäsittelyyn. Osallistujien määrää kartoitetaan parhaillaan syyttäjän toimesta lähetetyillä kirjeillä, ja tilajärjestelyistä tiedotetaan erikseen myöhemmin. Myös yleisön osallistumisjärjestelyistä tiedotetaan.

Käräjäoikeus tulee tiedottamaan tärkeimmistä asian käsittelyyn liittyvistä seikoista mediatiedottein sekä käräjäoikeuden palvelusivuilla . Kaikki yhteydenpito asianosaisiin tapahtuu turvallisuussyistä kirjepostilla.

Julkaistu 29.8.2023