Tuomarilla on asiaa -podcast

Tämä on Tuomarilla on asiaa -podcast, jossa mediatuomarit tarkastelevat tuomioistuinten toimintaa yhdessä vieraidensa kanssa.

Mediatuomariverkoston tarkoituksena on lisätä tuomioistuinten toiminnan läpinäkyvyyttä ja parantaa yleistä tietämystä tuomioistuinten työstä. Tervetuloa kuuntelemaan!

Podcast on kuunneltavissa mm. Spotifyssa .

Intron tuotanto: Olli Jokela
Intron juonto: Antto Orasmaa
Podcastin äänitys ja tuotanto:
Kausi 2 - Tuomioistuinviraston viestintä
Kausi 1 - Olli Jokela, Tuomioistuinviraston viestintä

Kausi 2

Jakso1: Asiantuntijajäsenen rooli hallinto-oikeudessa

Mediatuomari Tuula Pääkkönen Helsingin hallinto-oikeudesta keskustelee lastensuojeluasioiden asiantuntijajäsenen Minna Maneliuksen kanssa lastensuojeluasioista.

Ketkä voivat toimia asiantuntijajäseninä hallinto-oikeudessa? Miten asiantuntijajäsen kokee roolinsa hallinto-oikeuden kokoonpanossa? Miten lapsen kuuleminen huostaanottoa koskevassa asiassa toteutetaan?

Kuuntele jakso 1 . Lue Jakso 1 [pdf, 118.9 kt]

Jakso 2: Käräjäsihteerin ja haastemiehen työ käräjäoikeudessa

Minkälainen on tyypillinen käräjäsihteerin ja haastemiehen työpäivä käräjäoikeudessa, ja mikä on näiden työtehtävien merkitys käräjäoikeuden toiminnalle?

Käräjäsihteerin ja haastemiehen työtehtävistä jaksossa kertovat käräjäsihteeri Tiina Kemppainen ja haastemies Toni Pihlajamäki Helsingin käräjäoikeudesta.

Jakson juontajana toimii käräjätuomari ja mediatuomari Juha Hartikainen Helsingin käräjäoikeudesta.

Kuuntele jakso 2 . Lue jakso 2 [pdf, 127.0 kt] .

Jakso 3: Mielentilatutkimus menettelynä

Mediatuomarit Teemu Vanhanen ja Jenny Andersson-Trontti keskustelevat tässä jaksossa oikeuspsykiatri Mika Rautasen ja oikeuspsykologi Jenni Kaunomäen kanssa mielentilatutkimuksista.

Jaksossa käsitellään mielentilatutkimusta menettelynä. Mitä tapahtuu sen jälkeen, kun tuomioistuin on määrännyt vastaajan mielentilan tutkittavaksi? Missä tutkimuksia tehdään? Miten tutkimus etenee ja ketkä tutkimuksen tekevät? Mitä tietoja tutkittavan taustoista mielentilatutkimuksen tekijöillä on ennen tutkimusta? Mikä on Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen rooli? Miten tuomioistuimessa mielentilalausuntoa käsitellään?

Kuuntele jakso 3. Lue jakso 3. [pdf, 150.9 kt]

Jakso 4: Mielentilatutkimusten erityiskysymykset

Mediatuomarit Teemu Vanhanen ja Jenny Andersson-Trontti jatkavat tässä jaksossa keskustelua mielentilatutkimuksista oikeuspsykiatri Mika Rautasen ja oikeuspsykologi Jenni Kaunomäen kanssa.

Jaksossa keskustellaan mielentilatutkimusten erityiskysymyksistä. Mihin lopputuloksiin mielentilatutkimuksessa voidaan päätyä? Mitkä ovat yleisimmät syyt, jotka vaikuttavat henkilön kykyyn ymmärtää tekoaan? Määrätäänkö mielentilatutkimuksia liian vähän tai liian paljon? Voiko tutkittava teeskennellä?

Kuuntele jakso 4. Lue jakso 4 [pdf, 117.3 kt] .

Kausi 1

Jaksot 1 ja 2: Tuomarin ura – miten tuomariksi pääsee Suomessa?

Näissä jaksoissa 1 ja 2 käsitellään tuomarin uralle pääsemistä ja tuomariksi kouluttautumista.

Miten tuomariksi pääsee Suomessa? Minkälaista auskultointi käräjäoikeudessa ja tuomarikoulutettavana hovioikeudessa toimiminen on?

Onko tuomarin ura avoin ja onko järjestelmässä epäkohtia? Omista kokemuksistaan kertovat jaksojen vieraat käräjänotaari Salla Viitanen ja asessori Antto Orasmaa. Jakson juontajana toimii hovioikeudenneuvos, mediatuomari Juha Hartikainen.

Kuuntele jakso 1 . Lue jakso 1 [pdf, 148.7 kB] .

Kuuntele jakso 2 Lue jakso 2 [pdf, 130.9 kB] .

Jakso 3: Pakkosuomea ruotsin sijaan tuomioistuimissa?

Mediatuomarit Teemu Vanhanen ja Jenny Andersson-Trontti keskustelevat asianajaja Jussi Sarvikivi ja tuomarikouluttaja, oikeusneuvos Jussi Tapani kanssa siitä, käytetäänkö ruotsin kieltä nyt ja myös tulevaisuudessa tuomioistuimissa.

Mitkä käytännön seikat voivat vaikuttaa kotimaisten kielten valintaan?

Jaksossa käytetään suomen ja ruotsin kieltä.


Kuuntele jakso 3 Lue jakso 3 [pdf, 98.2 kB]

Jakso 4: Kielikirjo tuomioistuimissa – tulkkaaminen oikeudenkäynnissä ja asiakirjakäännökset tuomioistuimessa

Mediatuomarit Teemu Vanhanen ja Jenny Andersson-Trontti keskustelevat asianajaja Jussi Sarvikivi ja tuomarikouluttaja, oikeusneuvos Jussi Tapani kanssa oikeudenkäynteihin liittyvistä tulkkaamis- ja käännöshaasteista sekä tällaisen kansainvälisyyden aiheuttamista kustannuksista.



Kuuntele jakso 4 Lue jakso [pdf, 100.5 kB]

Jakso 5: Oikeusprosessi, todistelu ja hauras muistimme

Oikeudenkäynnissä kuullaan asianosaisia ja todistajia heidän havainnoistaan ja muistikuvistaan siitä, mitä käsiteltävänä olevassa jutussa on tapahtunut. Kertomuksilla voi olla oikeudenkäynnin lopputuloksen kannalta suuri, jopa ratkaiseva, merkitys.

Mutta onko muistimme luotettava? Entä miten aika vaikuttaa muistiin? Euroopan kriminaalipolitiikan instituutissa (HEUNI) työskentelevä oikeuspsykologian dosentti ja tutkija Julia Korkman sekä hovioikeudenneuvos, mediatuomari Miikka Kärki keskustelevat siitä, miten muistin häilyvyys ja ajan kuluminen tulisi ottaa huomioon oikeudenkäynneissä.

Kuuntele jakso 5. Lue jakso [pdf, 155.2 kB]

Jakso 6: Tuomioistuimet oikeustoimittajien silmin

Tässä jaksossa käräjätuomari ja erityisasiantuntija Nina Immonen keskustelee toimittajien Anna Svarströmin ja Jeanette Björkqvistin kanssa. Vierailla on pitkä kokemus oikeustoimittajan tehtävistä ja aiheena jaksossa on median ja tuomioistuinten välinen suhde sekä odotukset toisiaan kohtaan.

‍Jakson kieli on ruotsi.


Kuuntele jakso 6. Lue jakso [pdf, 110.4 kB]

Julkaistu 16.5.2024