Hallinto-oikeustuomarin työ on tiimityöskentelyä ja yhteiskunnallisten asioiden ratkaisua
Hallinto-oikeustuomarin työnkuvaan kuuluu monipuolisten yhteiskunnallisten asioiden parissa työskentely. Eteen tulevien asioiden kirjo on laaja, ja se tekee yhdessä kokoonpanotyöskentelyn kanssa työstä vaihtelevaa.
Esa Hakkola työskentelee hallinto-oikeustuomarina Helsingin hallinto-oikeudessa. Helsingin hallinto-oikeus on henkilöstömäärältään maan kolmanneksi suurin tuomioistuin ja suurin hallintotuomioistuin. Hallinto-oikeuden perustehtävä on antaa ratkaisuja valituksiin, jotka kohdistuvat viranomaisten päätöksiin. Hallinto-oikeus arvioi, onko valituksen kohteena oleva viranomaisen päätös lainmukainen.
Käsiteltävien asioiden kirjo on liki rajaton, sillä useimmista hallintopäätöksistä on mahdollista valittaa hallinto-oikeuteen. Hakkolan osastolla käsiteltäviä asioita ovat esimerkiksi maankäyttö- ja rakennus-, julkisuus- ja erilaiset sosiaaliasiat, joista ensimmäinen on hänen leipälajinsa.
Koulutuksen ydintä
Hakkola on opiskellut oikeustiedettä Helsingin yliopistossa, ja kuvaileekin tuomarin työtä oikeustieteellisen tutkinnon ydinalueeksi.
”Työ on sikäli moneen muuhun alan työhön verrattuna puhtaampaa juristin työtä, että siinä keskitytään nimenomaan asioiden oikeudelliseen ratkaisemiseen. Sellaista työtä, joka ei liittyisi välittömästi asioiden ratkaisemiseen, kuten erilaisia kokouksia, on vähemmän kuin monessa muussa juristiammatissa”, Hakkola sanoo.
Hakkola on suorittanut tuomioistuinharjoittelun, mutta nykyään auskultointi ei ole edellytys hallintotuomioistuinten tehtäviin hakeutumiselle. Sitä kuitenkin arvostetaan.
Ennen hallinto-oikeustuomariksi päätymistä Hakkola työskenteli esittelijänä korkeimmassa hallinto-oikeudessa ja siirtyi sen jälkeen oikeusministeriöön kehittämistehtäviin. Lisäksi hän on työskennellyt muun muassa tutkijana yliopistolla.
Kokoonpanoissa työskentelyä
Hallintotuomioistuimissa työ on tiimityötä, sillä asiat ratkaistaan 2–4 henkilön kokoonpanoissa. Kokoonpanojen koko perustuu lakiin ja vaihtelee käsiteltävän asian mukaan. Peruskokoonpanossa työskentelee kolme jäsentä ja yksi esittelijä.
Hakkola kokeekin työn suolaksi nimenomaan sen, että jokaisella ratkaisuun ja sen valmisteluun osallistuvalla on oma roolinsa, ja näin asian ratkaiseminen on aitoa tiimityötä. Viime kädessä ratkaisu tehdään äänestämällä, jos yksimielisyyttä ei kokoonpanossa saavuteta.
Yhteiskunnallista vastuuta
Hakkola pitää hallinto-oikeustyötä näköalapaikkana yhteiskunnan toiminnasta ja sen eri osa-alueista kiinnostuneelle.
”Samana päivänä voi joutua pohtimaan vaikkapa liito-oravien reviirejä, ison kauppakeskuksen rakentamista ja erittäin salaiseksi leimatun asiakirjan julkisuutta. En usko, että kovin monessa juristintyössä tai työssä ylipäätään vastaan tulevien asioiden skaala on näin laaja. Vaikka juttujen aihepiirit ja sovellettava lainsäädäntö vaihtelee, on kaikkiin asioihin liittyvä juridiikka hallittava yksityiskohtaisella tasolla”, Hakkola pohtii.
Hakkola korostaa lisäksi työn vastuullisuutta ja korostettua riippumattomuutta.
”Kokoonpano muodostaa kantansa itsenäisesti ilman, että kukaan muu tuomioistuimessa tai sen ulkopuolella voi vaikuttaa ratkaisuun”, Hakkola täsmentää.
”Tuomioistuimet käyttävät merkittävää yhteiskunnallista valtaa. Tuomarilta tämä edellyttää vastuullisuutta ja korkeaa etiikkaa sekä ymmärrystä siitä, että ratkaisuilla voi olla huomattava merkitys sekä yksilön että yhteiskunnan kannalta”, Hakkola jatkaa.
Turvallinen kehittymisympäristö
Työ vaatii Hakkolan mukaan oikeustieteelliselle koulutukselle tyypillisiä taitoja: kykyä erottaa olennainen epäolennaisesta ja omaksua nopeasti suuria määriä tietoa. Lisäksi on tärkeää hallita tiivis ja selkeä kirjoitustyyli. Kokoonpanotyöskentely ja suulliset käsittelyt vaativat lisäksi hyviä vuorovaikutustaitoja.
Hakkola näkee tuomioistuinlaitoksen turvallisena työnantajana. Viime vuosina urakierto on nopeutunut, vaikka uran alkuvaiheessa virkasuhteet voivat olla melko pitkäänkin määräaikaisia.
”Kollegiaalinen työskentelytapa mahdollistaa kehittymisen ja kasvamisen esittelijästä puheenjohtajaksi ympäristössä, jossa oppii kokeneemmilta tuomareilta”, Hakkola tiivistää.
Lue lisää hallinto-oikeuksista täältä . Katso video hallinto-oikeuksista.
Julkaistu 13.9.2022