Oikeusturvan takaaminen osana työarkea – hovioikeudenneuvoksena ja mediatuomarina työ on vastuullista

Hovioikeudenneuvos Miikka Kärki omaa kattavan kokemuksen erilaisista tehtävistä tuomioistuinlaitoksessa. Lisäksi hän toimii mediatuomarina edistäen median ja tuomioistuinten yhteistyötä.

Miikka Kärki työskentelee hovioikeudenneuvoksena eli hovioikeuden tuomarina Helsingin hovioikeudessa. Hän on opiskellut oikeustiedettä Helsingin yliopistossa ja suorittaa tällä hetkellä Åbo Akademin hallinnoimaa oikeuspsykologian erikoistumiskoulutusta. Koulutuksessa käsitellään laajasti erilaisia oikeuspsykologisia teemoja kuten inhimillisen tiedonkäsittelyn, havainnoinnin ja muistin toimintaa, päätöksenteon psykologiaa sekä ihmisten kuulemista oikeusprosessissa.

Laaja kokemus tuomioistuinlaitoksesta

Kärki on työskennellyt monipuolisesti erilaisissa tehtävissä tuomioistuinlaitoksessa. Ennen opintojaan hän työskenteli käräjäsihteerinä, jolloin kipinä oikeudellista alaa kohtaan syttyi. Valmistumisen jälkeen hän teki töitä erilaisten juristitehtävien parissa, jonka jälkeen hän pääsi tuomioistuinharjoitteluun.

”Auskultointi käräjäoikeudessa eli tuomioistuinharjoittelu oli yksi keskeinen tekijä sille, että olen päätynyt tälle uralle”, Kärki kertoo.

Harjoittelun jälkeen Kärki pääsi Helsingin hovioikeuteen esittelijäksi. Kolmen vuoden työjaksosta hän toimi osan aikaa myös hallinnollisena lakimiehenä. Tämän jälkeen työura eteni Päijät-Hämeen käräjäoikeuteen käräjätuomariksi, josta hän siirtyi nykyiseen työtehtäväänsä. Kärki pitää myönteisenä, että on työskennellyt eri oikeusasteissa.

Oikeusturva osana yhteiskuntaa

Hovioikeudessa käsiteltävien asioiden aiheet vaihtelevat, ja se pitää työn mielenkiintoisena. Kärki kokeekin työnsä hyvin mielenkiintoiseksi, antoisaksi ja tärkeäksi.

”Oikeusturva on tärkeä osa yhteiskuntaa, ja sen toteutumisesta vastaa viime kädessä oikeuslaitos. Ihmisillä on oikeus saada ratkaisu asialleen viime kädessä oikeudessa”, Kärki sanoo.

Oikeudenkäyntien vaihtoehtona käräjä- ja hovioikeuksissa riita- ja hakemusasioita voidaan ratkaista tuomioistuinsovittelussa. Tuomarin työn lisäksi Kärki toimii hovioikeudessa sovittelijana, jonka hän kokee erittäin antoisaksi.

Tuomioistuimissa työskentelevät suhtautuvat työhönsä kunnianhimoisesti ja ottavat sen vakavasti, mikä hioo työyhteisöä yhteen. Tarve tehdä oikeita ja perusteltuja ratkaisuja on suuri. Välillä resurssien puute ja pitkät käsittelyajat tuovat kuitenkin haasteita. Tuomioistuinlaitosta Kärki pitää hyvänä työnantajana.

Uteliaisuus erilaisia asioita kohtaan

Hovioikeusneuvoksen työssä yhdistyvät teoreettinen ja käytännöllinen puoli: toisaalta pääsee pohtimaan mielenkiintoisia oikeudellisia kysymyksiä ja tutkimaan asioita, toisaalta täytyy olla kykyä tehdä päätöksiä.

Kärki pitää hyvin tärkeänä sitä, että tuomarit tuntevat asioita ja yhteiskuntaa laajasti.

”On hyvä olla kiinnostunut erilaisista asioista eikä pelkästään juridiikasta. Jos jokin asia kiinnostaa, tutki sitä ja pidä itsesi ajan tasalla”, Kärki kehottaa.

Mediatuomarina mediatuomariverkostossa

Kärki toimii hovioikeuden tuomarin työnsä lisäksi mediatuomarina. Mediatuomaritoiminnan tarkoituksena on lisätä läpinäkyvyyttä ja tietämystä tuomioistuinten toiminnasta sekä yleisesti oikeuskäytännöstä. Lisäksi tarkoituksena on helpottaa vuorovaikutusta median ja tuomioistuinten välillä. Tällä hetkellä mediatuomareita on yhteensä 16 eri käräjä- ja hovioikeuksissa.

Tuomarit käyttävät merkittävää julkista valtaa. Media taas kertoo omalta osaltaan, mitä tuomioistuimissa tapahtuu. Kärki näkee hienona asiana, että mediatuomariverkosto on olemassa. Se helpottaa median ja tuomioistuinten välistä toimintaa ja yhteistyötä.

”Pidän tärkeänä sitä, että tieto välittyy oikein. Medialla on taho, jonka puoleen kääntyä”, Kärki pohtii.

Tuomioistuimet puhuvat perinteisesti tuomioidensa kautta. Mediatuomariverkoston avulla voi media kysyä ja käydä keskustelua yleisistä oikeudellisista kysymyksistä. Median kautta tieto välittyy myös kansalaisille, joille asiat ja koko oikeuslaitos voivat olla vieraita. Tavoitteena on kertoa enemmän tuomioistuinten toiminnasta ja tehdä tuomioistuimia näkyvämmiksi, ja näin lisätä myös luottamusta niitä kohtaan.

”Tarkoituksena on tuomioistuinten toiminnan avoimuuden lisääminen ja tiedonkulun uudenlainen mahdollistaminen”, Kärki summaa.

Lisätietoa mediatuomariverkostosta .

Julkaistu 13.9.2022