Föredragande vid försäkringsdomstolen förutsätts ha förmåga att fatta beslut och motivera dem

I arbetet som föredragande vid försäkringsdomstolen behandlas olika ärenden som gäller social trygghet. Arbetet är människonära trots att det är skriftligt.

Salla Matilainen arbetar som föredragande för viss tid vid försäkringsdomstolen. Försäkringsdomstolen finns i Böle i Helsingfors. Vid Matilas avdelning behandlas många slags ärenden, varav de vanligaste är ärenden som gäller arbetspensioner samt bostadsbidrag och underhållsstöd. Alla avdelningar har sina egna ärendegrupper.

De ärenden som behandlas vid försäkringsdomstolen är mångsidiga och intressanta. Det finns alltid nytt att lära sig. En del av Matilainens arbetsuppgifter omfattar utöver juridik också medicinska synpunkter, varvid man också får lära sig om medicin.

Intresse för arbete i domstolarna

Matilainen blev juris magister vid Lapplands universitet 2020. Hon har alltid varit intresserad av att arbeta i domstolarna. Således ansökte hon redan under studietiden om att få arbeta vid både tingsrätten och försäkringsdomstolen. Tanken var att samla så mycket erfarenhet som möjligt av olika domstolar. Vid tingsrätten var Matilainen högskolepraktikant och tingssekreterare.

Föredraganden är en viktig del av beslutsprocessen

Försäkringsdomstolen är den högsta besvärsinstansen i de ärenden om social trygghet som den behandlar, med undantag för vissa ärenden. Till exempel i arbetspensionsärenden kan besvär inte anföras över försäkringsdomstolens beslut. Där behandlar pensionsanstalten ärendet först och meddelar sitt beslut. Ändring i beslutet får sökas hos besvärsnämnden för arbetspensionsärenden. Ändring i nämndens beslut söks hos försäkringsdomstolen.

Föredraganden sätter sig in i det aktuella ärendet och bereder en föredragningspromemoria och ett beslutsförslag med motiveringar. Därefter cirkulerar förslaget hos ledamöterna i sammansättningen. Om sammansättningen är enhällig, finns det inget behov av behandling i sammanträde. Muntliga förhandlingar är sällsynta. På grund av sin skriftliga natur kan arbetet också delvis utföras på distans.

Beslutssammansättningarna beror på det ärende som behandlas och på ärendegruppen. Till beslutssammansättningen hör i princip tre lagfarna ledamöter, men också här finns det undantag. I beslutssammansättningen kan också ingå en läkarledamot och dessutom två sakkunnigledamöter som är förtrogna med arbetsförhållanden eller företagsverksamhet. Vissa ärenden kan också avgöras i sammansättningar med två eller en ledamot.

Viktigt och människonära arbete

Arbetet som föredragande förutsätter förmåga att fatta beslut och motivera dem. Arbetet är dessutom mycket självständigt, men kräver också samarbetsförmåga på grund av arbetet i olika sammansättningar.

Matilainen betonar arbetets betydelse för individen.

”I arbetet ser man konkret hur viktigt det ärende som behandlas är för ändringssökanden. Det är mycket viktigt att komma ihåg. Det motiverar också när man upptäcker att man verkligen kan hjälpa människor”, funderar Matilainen.

”Även om arbetet i stor utsträckning är skriftligt, är det ändå människonära. Ändringssökandena får ett avgörande i sitt eget ärende.”

Karriär inom domstolsväsendet

Matilainen beskriver domstolsväsendet som en bra och intressant arbetsgivare. Trots visstidsanställningarna i början av karriären är möjligheterna till avancemang utmärkta, och man kan, om man så vill, arbeta vid domstolsväsendet under hela sin karriär.

”Det här har varit en bra plats för nyutexaminerade. Stöd fås alltid från beslutssammansättningen och de äldre kollegerna ", berömmer Matilainen.

”Vi har ett bra arbetsklimat och det är trevligt att jobba här.”

Enligt Matilainen är arbetet som föredragande en naturlig början på karriären. Den fungerar som en bra språngbräda till exempel för dem som eftersträvar en domarkarriär. Den egna kompetensen kan breddas i olika rättsinstanser och domstolar.

Publicerad 13.9.2022