Mest spännande är avtalsförhandlingarna – förvaltningsjuristens arbetsuppgifter vid Domstolsverket är mångsidiga

Förvaltningsjuristens arbetsuppgifter omfattar mångsidigt olika uppgifter inom förvaltningen. Uppgifterna är uppdelade i personalförvaltning och allmänna förvaltningsuppgifter. Dessutom upplevs det som viktigt att utveckla sig själv såväl vid Domstolsverket som inom hela domstolsväsendet.

Ville Huovinen arbetar som specialsakkunnig vid Domstolsverkets förvaltningsavdelning, närmare bestämt som förvaltningsjurist. Huovinen berättar att han arbetar som stöd för Domstolsverkets och domstolarnas ledning och chefer i personal- och förvaltningsrättsliga ärenden. Förvaltningsjuristens arbetsuppgifter är indelade i två huvudlinjer: personalförvaltning och allmän förvaltning.

Till personalförvaltningen hör tjänstemannarättsliga ärenden och förhandlingar om tjänstekollektivavtal samt deltagande i genomförandet av lönesystemen.

”Jag presenterar och bereder också beslut och andra ärenden som gäller löner och tjänstearrangemang för domstolarnas personal”, preciserar Huovinen.

Till den allmänna förvaltningen sidan hör mångsidiga uppgifter i anslutning till beredningen av utlåtanden, anvisningar och arbetsordningen. Huovinen berättar att han också arbetar med utvecklings- och utbildningsuppgifter inom sitt ansvarsområde samt i olika projekt och arbetsgrupper. Enligt Huovinen begränsar sig uppgifterna inte enbart till rutinmässiga uppgifter eller schablonmässig tillämpning av lag eller avtal, utan det finns mycket att lära sig och att utveckla. De mest spännande stunderna är enligt Huovinen avtalsförhandlingarna på grund av att de avviker från vardagen.

”Förhandlingsläget är spändare än den normala vardagen, vilket gör det intressant”, funderar Huovinen.

Utbildningen styr arbetsuppgifternas riktning

Huovinen är juris magister från Helsingfors universitet. Även med en annan utbildningsbakgrund kunde man sköta de nuvarande arbetsuppgifterna.

”Till exempel skulle man klara sig med magisterexamen i förvaltningsvetenskaper eller politices magisterexamen, eftersom utbildningen leder till att man ska utveckla uppgiftsbeskrivningen”, säger Huovinen.

Jurister sköter dock ofta denna typ av arbetsuppgifter.

”Den juridiska utbildningen bidrar till att förstå omvärlden och därigenom också till att skapa en egen grundläggande kännedom om branschen”, fortsätter Huovinen.

Problemlösningsförmåga och kritiskt tänkande

Arbetet som förvaltningsjurist lämpar sig enligt Huovinen för vem som helst som är intresserad av tjänstemannakarriär och betydelsefullt arbete. Viktiga färdigheter för skötseln av uppgifterna är bl.a. problemlösningsförmåga och kritiskt tänkande. En effektiv skötsel av de dagliga rutinerna samt förmåga att uttrycka sig tydligt i skrift och exakthet vilket krävs av jurister är också viktiga egenskaper. Dessutom får man vid centralämbetsverket också delta i utvecklingsuppgifter.

Från justitieministeriet till Domstolsverket – möjlighet att utvecklas och påverka

Innan Huovinen flyttade till Domstolsverket arbetade han vid justitieministeriet i motsvarande uppgifter som för närvarande. Det verkade naturligt att söka det nuvarande jobbet vid Domstolsverket, eftersom en del av de arbetsuppgifter som sköttes av Huovinen flyttades till Domstolsverket. Ämbetsverket hade också gett en positiv bild av sig som arbetsgivare, eftersom tidigare kolleger från justitieministeriet hade berömt den kommande arbetsgivaren. Huovinen håller med sina kolleger och upplever själv också att Domstolsverket är en trevlig arbetsplats. Arbetsuppgifterna är mångsidiga och utmanande. Uppgifterna är av stor betydelse eftersom de ska möjliggöra en högklassig rättskipning.

Eftersom Domstolsverket är ett relativt ungt ämbetsverk har dess verksamhetskultur och uppgifter inte hunnit förstelna och etableras. Arbetstagarna har kunnat påverka saker genom sitt eget arbete.

”Jag har fått ansvar och möjligheter att utveckla min kompetens, vilket jag har upplevt som motiverande. Vid ämbetsverket arbetar dessutom ett bra gäng, så det är trevligt att komma hit på morgonen”, berättar Huovinen.

I utvecklingen av sig själv har det huvudsakliga inlärningssättet varit inlärning i arbetet. Dessutom är hierarkin vid ämbetsverket låg, och ledningen ger vid behov stöd – chefen lyssnar och uppmuntrar en att utbilda sig.

Även om coronan har påverkat utvecklingen av samarbetet, arbetar alla ändå åt samma håll. Huovinen upplever att detta också gäller hela domstolsväsendet: ett högklassigt genomförande av rättsskyddet är ett gemensamt mål för alla.

”Man kan skönja yrkesstolthet och att vi har gemensamma mål”, sammanfattar Huovinen.

Bekanta dig med Domstolsverket här .

Publicerad 13.9.2022