Maksuhäiriömerkintä

Velan tai laskun maksamatta jättämisestä voi saada maksuhäiriömerkinnän.

Luottotietoyhtiö lähettää sinulle ilmoituksen ensimmäisestä nimellesi merkitystä maksuhäiriöstä, joten et voi saada ensimmäistä merkintää tietämättäsi. Myöhemmistä merkinnöistä ei enää välttämättä lähetetä tietoa.

Maksuhäiriömerkintöjä säätelee luottotietolaki.

Milloin voit saada maksuhäiriömerkinnän?

Maksamattomat laskut

Maksuhäiriömerkinnän voit saada, jos kuluttaja-, osamaksu-, tili- tai luottokorttiluoton maksu on myöhässä yli 60 päivää alkuperäisestä eräpäivästä, maksuhäiriömerkinnän mahdollisuus on mainittu luottosopimuksessa ja kirjallinen maksukehotus on lähetetty sinulle vähintään 21 päivää ennen maksuhäiriömerkinnän rekisteröintiä.

Velkomustuomio

Tuomioistuimen antamasta velkomustuomiosta seuraa aina maksuhäiriömerkintä.

Ulosotto

Jos tulosi ovat niin pienet, ettei niistä voida ulosmitata, seuraa siitä aina maksuhäiriömerkintä. Maksuhäiriömerkinnän saat myös, jos sinulla on velkaa ulosoton perinnässä, ja perintä on jatkunut kahden vuoden aikana vähintään 18 kuukautta.

Velkojen järjestely

Kunnan sosiaalisesta luotosta, Takuusäätiön takaamasta järjestelylainasta tai yksityishenkilön velkajärjestelystä seuraa aina maksuhäiriömerkintä. Jotkut velkojat voivat myös edellyttää pitkäaikaisesta maksusopimuksesta maksuhäiriömerkinnän tekemistä.

Merkintää ei tule vielä siitä, että velka siirtyy perintätoimiston perittäväksi.

Miten pitkään maksuhäiriömerkintäsi säilyy?

Maksuhäiriömerkintä säilyy luottotietorekisterissä yleensä 2 – 4 vuotta. Merkintä poistuu kahden vuoden kuluttua, jos sinulla on vain yksi maksuhäiriömerkintä ja maksat velan pois kahden vuoden sisällä. Uuden maksuhäiriömerkinnän saaminen voi pidentää edellisen merkinnän kestoa.

Maksuhäiriömerkintä ei siis poistu, vaikka maksat velan pois. Voit kuitenkin pyytää, että luottotietoyhtiö merkitsee maksuhäiriömerkinnän yhteyteen tiedon maksamisesta. Sinun on esitettävä luottotietoyhtiölle selvitys maksusta, esimerkiksi velkojan antama todistus velan pois maksamisesta.

Silloin kun järjestelet velkojasi kunnan sosiaalisella luotolla tai velkojan kanssa tehdyllä maksusopimuksella, maksuhäiriömerkinnän tekemisestä ja kestosta sovitaan yleensä erikseen. Takuusäätiön takaamasta järjestelylainasta tehdään yleensä kahden vuoden ja yksityishenkilön velkajärjestelystä maksuohjelman keston mittainen maksuhäiriömerkintä.

Merkinnän poistuminen ei tarkoita sitä, että maksamatta jäänyt velkasi häviäisi. Velkaa voidaan periä, kunnes se on maksettu tai vanhentunut. Jos velkoja käynnistää uudelleen ulosottoperinnän, voi siitä tulla uusi maksuhäiriömerkintä.

Mitä seurauksia tulee maksuhäiriömerkinnästä?

Maksuhäiriömerkintä vaikeuttaa elämääsi monella tavalla, koska luottotietosi tarkistetaan erilaisten sopimusten tekemisen yhteydessä.

Maksuhäiriömerkinnän saatuasi:

  • luottokorttisi mitätöidään, etkä saa uutta luottokorttia
  • osamaksulla ostaminen ei onnistu
  • pankkilainan, opintolainan ja kulutusluoton saaminen vaikeutuu
  • vuokra-asunnon, puhelinliittymän, internet-yhteyden ja vakuutusten saaminen vaikeutuu. Sinulta voidaan edellyttää vakuuden tai ennakkomaksun maksamista.
  • työpaikan saanti voi vaikeutua, jos työtehtävääsi liittyy taloudellista vastuuta.

Vaikka sinulla olisi maksuhäiriömerkintä, sinulla on oikeus peruspankkipalveluihin, kuten verkkopankkitunnuksiin ja sellaiseen maksukorttiin, jolla ostokset maksetaan suoraan tililtä. Jos olet hoitanut vuokrasi ajallaan, maksuhäiriömerkintä ei yleensä estä vuokra-asunnon saamista esimerkiksi kunnilta ja yleishyödyllisiltä vuokranantajilta.

Miten voit välttyä maksuhäiriömerkinnältä?

Maksuhäiriömerkinnän vältät maksamalla laskut ja velat ajallaan. Jos sinulla on vaikeuksia maksaa laskut tai velat eräpäivänä, ole hyvissä ajoin yhteydessä velkojaan ja yritä sopia uudesta maksuaikataulusta.

Milloin kannattaa tehdä oma luottokielto -merkintä?

Tekemällä vapaaehtoisen oma luottokielto -merkinnän voit säädellä sinulle myönnettävää luottoa. Oma luottokielto – merkinnän voi tehdä ottamalla yhteyttä luottotietoyhtiöön. Merkintä on maksullinen. Se on voimassa kaksi vuotta ja sen voi halutessaan poistaa.

Vapaaehtoinen oma luottokielto -merkintä kannattaa tehdä, jos epäilet, että joku käyttää väärin henkilötietojasi, esimerkiksi luotollisissa ostoksissa tai luoton haussa. Merkintä vähentää identiteettivarkauden riskiä, koska luotonantajat näkevät merkinnän ja varmistavat luotonhakijan henkilöllisyyden.

Oma luottokielto -merkintä voi olla myös tehokas tapa ennaltaehkäistä oman velkaongelman syntymistä, sillä se vaikeuttaa uuden velan ottamista.

Mistä omat maksuhäiriömerkinnät voi tarkistaa?

Luottotietorekistereitä ylläpitävät luottotietoyhtiöt Suomen Asiakastieto Oy ja Bisnode Finland Oy, joiden toiminta perustuu luottotietolakiin. Maksuhäiriömerkintäsi voit tarkistaa maksutta kerran 12 kuukauden aikana luottotietorekisteriotteesta. Luottotietorekisteriotteesta näet mitä tietoja sinusta on tallennettu, kauanko merkinnät säilyvät ja kuka luottotietojasi on kysellyt.

Suomen Asiakastieto Oy:llä ja Bisnode Finland Oy:llä on olemassa myös maksulliset palvelut luottotietojen tarkistusta varten.

 
Julkaistu 31.12.2018