Uppgifter om identiteten av personer som gjort invändningar mot utlämnandet av sina skatteuppgifter var inte sekretessbelagda

Helsingfors förvaltningsdomstol har i dag meddelat beslut med vilka domstolen avgjort sju besvär som gäller utlämnandet av inkomstskattrelaterade uppgifter till medier.

Skatteförvaltningen har tillhandahållit medierna en tjänst där medierna efter slutförandet av beskattningen har som en så kallad medietjänst kunnat begära offentliga uppgifter om inkomstbeskattningen av personer som har tjänat minst 100 000 euro om året. Skatteförvaltningen hade godkänt cirka 230 personers begäranden med vilka personerna hade på det sätt som avses i artikel 21 i den allmänna dataskyddsförordningen (GDPR) gjort invändningar mot att deras skatteuppgifter för år 2018 lämnas ut i samband med medietjänst. Skatteförvaltningen hade avlägsnat dessa personers uppgifter från de uppgifter som skulle lämnas ut som medietjänst.

Skatteförvaltningen hade avslagit flera mediers begäranden om att få uppgifter om identiteten av de personer som hade använt sig av rätten att göra invändningar. Uppgifter hade begärts i form av namnlistor och diarieutdrag. Skatteförvaltningen hade motiverat sina beslut med att uppgifter om användning av rätten att göra invändningar var sekretessbelagda och vidare med att utlämningen av de begärda uppgifterna hindrades av de invändningar mot behandling av personuppgifter som Skatteförvaltningen godkänt genom sina tidigare beslut. Förvaltningsdomstolen hade att avgöra med anledning av de besvär medierna anfört huruvida Skatteförvaltningen hade kunnat avslå begärandena om uppgifter på de grunder den hade angett.

Avgörandena gällde enbart utlämning av uppgifter
Förvaltningsdomstolen bedömde inte i samband med dessa besvärsärenden lagenligheten av de beslut av Skatteförvaltningen som gällde rätten att göra invändningar enligt artikel 21 i den allmänna dataskyddsförordningen, eftersom besvär inte hade anförts över dessa beslut och de hade vunnit laga kraft. Med besluten i fråga hade Skatteförvaltningen avgjort att den inte lämnar ut offentliga uppgifter om inkomstbeskattningen för skatteåret 2018 om de personer som beslutet gäller för journalistiska ändamål i elektroniskt format.

Förvaltningsdomstolen ansåg att uppgiften om användningen av rätten att göra invändningar inte är en sekretessbelagd uppgift i sig i detta sammanhang, även om handlingar som gäller invändningar mot behandling av personuppgifter kunde innehålla sekretessbelagda uppgifter. Uppgiften om användning av rätten att göra invändningar är inte heller i sig en sådan uppgift, vars utlämnande begränsas av Skatteförvaltningens tidigare beslut som getts med anledning av invändningarna och som vunnit laga kraft. Således fanns det inte sådana hinder som nämns i Skatteförvaltningens beslut för att lämna ut uppgifter om identiteten av personer som hade använt sig av rätten att göra invändningar. Med anledning av detta skulle Skatteförvaltningens beslut delvis upphävas. En del av begärandena om uppgifter riktade sig ändå mot sådana handlingar som Skatteförvaltningen inte hade färdigställda och som den inte hade en lagstadgad förpliktelse att framställa. Förvaltningsdomstolen ansåg att Skatteförvaltningen hade kunnat avslå begäran om uppgifter till dessa delar.

Skatteförvaltningen var inte skyldig att framställa förteckningar
I två besvärsärenden hade man begärt av Skatteförvaltningen förteckningar över personer som tjänat mest på så sätt att de personer som hade använt sig av rätten att göra invändningar inte hade avlägsnats från förteckningarna. Även om de begärda uppgifterna inte var sekretessbelagda ansåg förvaltningsdomstolen att Skatteförvaltningen inte var skyldig att framställa det begärda materialet, utan Skatteförvaltningen hade med stöd av sin prövningsrätt i enlighet med 21 § i offentlighetslagen kunnat avslå begärandena. I det andra ärendet, där en förteckning hade begärts i elektroniskt format, konstaterade förvaltningsdomstolen vidare att begäran om uppgifter gällde uttryckligen sådan behandling av personuppgifter som begränsades av de lagakraftvunna besluten som godkänner rätten att göra invändningar. Således kunde de begärda uppgifterna inte heller på denna grund lämnas ut i begärt format till representanten av media. Förvaltningsdomstolen avslog dessa besvär.

Tilläggsuppgifter och beställning av beslut
Pirkko Väänänen
informatör
tel. 029 56 42 065
pirkko.vaananen(at)oikeus.fi

Beslut H1675/2021, H1676/2021, H1677/2021, H1680/2021, H1684/2021, H1689/2021 och H1696/2021 / Diarie 20282/2020, 7399/2019, 20367/2020, 20065/2020, 20067/2020, 7549/2019 och 20069/2020

Helsingfors förvaltningsdomstol har som uppgift att ge rättsskydd i förvaltningsärenden. Förvaltningsdomstolen avgör besvär som anförts över statens, kommuners och andra offentliga samfunds beslut samt förvaltningstvistemål. Till Helsingfors förvaltningsdomstols domkrets hör kommunerna i Nyland. Vid Helsingfors förvaltningsdomstol handläggs även hela landets mervärdesskatte- och tullbesvär.

Publicerad 20.4.2021