Menojen selvittäminen

Selvitä ja kirjaa ylös kaikki taloutesi menot. Voit käyttää apuna tiliotteita, laskuja ja kerätä kuitit tai kirjata ylös ostoksesi sitä mukaa, kun niitä teet. Jos kaikkia menotietoja ei ole tallessa, muistele, mitä menoja sinulla on ja minkä suuruisena laskut tulevat.

Useimmat laskut tulevat säännöllisesti kuukausittain. Osa niistä tulee kuitenkin harvemmin, esimerkiksi sähkölasku voi tulla kahden tai kolmen kuukauden välein. Joskus laskun eräpäivä tulee eteen yllättävän nopeasti.

Osa menoista on sellaisia, joihin joudut sitoutumaan pitkäksi aikaa. Tällaisia säännöllisiä menoja ovat esimerkiksi vuokra tai vastike, sähkö, työmatkakulut, vakuutukset, päivähoito, lainat ja osamaksut. Yleensä nämä menot toistuvat saman suuruisina eikä niihin voi lyhyellä aikavälillä vaikuttaa.

Lisäksi rahaa menee säännöllisesti ruokaan, vaatteisiin, liikkumiseen ja harrastuksiin. Näissä menoissa on kuitenkin harkinnanvaraa. Jos taloutesi on tiukoilla ja jostain pitäisi säästää, nämä ovat menoja, joihin on helpointa itse vaikuttaa.

 
Julkaistu 31.12.2018