Mitä tehdä, jos koronakriisi heikentää omaa taloutta?

Koronakriisi voi vaikeuttaa raha-asioitasi ja oman talouden hallintaa.

Jos tulosi pienenevät

Jos tulosi pienenevät, selvitä oikeutesi sosiaaliturvaan. Sinulla voi olla oikeus esimerkiksi asumistukeen ja toimeentulotukeen. Laita hakemukset vireille mahdollisimman pian. Mikäli esimerkiksi työttömyyspäivärahapäätöksen saaminen kestää odotettua pidempään, voit hakea taloudellista apua Kelasta tai kunnan sosiaalitoimistosta. Kelan sivuilta löytyy laskureita, joiden avulla voit arvioida mahdollisuuttasi saada Kelan maksamaa etuutta.

Jos tulosi muuttuvat, veroprosentti on hyvä tarkistaa, jos tulot muuttuvat esimerkiksi lomautuksen takia. Huomioithan lisäksi, että verovähennykset vastaavat muuttunutta tilannettasi ja olet hyödyntänyt ne vähennykset, joihin olet oikeutettu. Esimerkiksi etätöiden seurauksena sinulla voi olla verotuksessa huomioitavat työmatkakulut pienemmät, mutta vastaavasti sinulla on syntynyt oikeus työhuonevähennykseen.

Huolehdi tärkeistä kuluista

Tärkeää on, että rahat riittävät ensisijaisesti välttämättömiin kuluihin. Muista huolehtia asumiskuluista, ruoasta, lääkkeistä ja puhelinlaskusta.

Sopeuta kulutuksesi tuloihin:

  1. Kartoita menosi.
  2. Ryhmittele menosi välttämättömiin ja ei-välttämättömiin.
  3. Sovita menot tuloihin ja karsi ylimääräiset menot, joihin rahat eivät riitä.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto: Jouduitko koronaviruksen takia talousvaikeuksiin? Mieti vaihtoehtoja pikavipeille

Sovi maksuista, jos et pysty maksamaan

Jos et pysty maksamaan laskua tai velkaa, pyydä ennen eräpäivää lisää maksuaikaa. Voit myös sopia uudesta maksusuunnitelmasta. Laske millaisen kuukausierän pystyt maksamaan ennen kuin sovit uudesta maksusuunnitelmasta. Lainasta voit pyytää lyhennysvapaata luotonantajalta. Lyhennysvapaan aikana pitää maksaa lainasta syntyneet korot ja kulut.

Useat organisaatiot ovat tehneet ohjeita siitä, kuinka toimia maksujen kanssa koronan aiheuttamassa poikkeustilanteessa. Esimerkiksi verottaja ja Kela ovat tehneet erilliset ohjeet maksujärjestelyihin.

Ottaisinko lainaa?

Jos olet ottamassa lainaa, pohdi, pystytkö maksamaan lainan takaisin. Jos koet, että taloutesi on ollut tiukalla, harkitse, helpottaako uusi laina taloudellista tilannettasi vai löytyisikö ratkaisu kuluja karsimalla.

Voit myös yrittää neuvolla uuden maksusuunnitelman nykyisistä lainoistasi ja sillä keinoin pienentää kulujasi. Harvoin velan maksaminen toisella velalla parantaa tilannetta.

Oikeusministeriö valmistelee useita hallituksen esityksiä, joilla helpotetaan koronavirusepidemian takia taloudellisiin vaikeuksiin joutuneiden tilannetta. Erityistä huomiota kiinnitetään siihen, että tarpeettomat konkurssit vältetään ja kuluttajaluottojen korkoja kohtuullistetaan.

Lisätietoa muutoksista oikeusministeriön tiedotteessa 3.4.2020

Kuluttajaluottojen enimmäiskorkoon ja markkinointiin määräaikaisia rajoituksia (OM tiedote 25.6.2020

Muita vinkkejä

–Monet pankit ovat ilmoittaneet antavansa asuntolainoihin lyhennysvapaata.

– Tarvittaessa voit ottaa yhteyttä oman kuntasi sosiaalitoimeen ja hakea täydentävää tai ennaltaehkäisevää toimeentulotukea. Lisätietoja löydät oman kuntasi internetsivuilta.

– Tarvitsetko apua? Useat kaupungit ja kunnat ovat tehneet erillisiä ohjeita palveluista, joita ne tarjoavat poikkeustilanteessa asukkailleen. Tutustu oman kotikuntasi palvelutarjontaan.

– Alueesi seurakunnan diakoniatyöllä voi olla mahdollista avustaa äkillisessä hätätilanteessa.

– Tiesithän, että voit vaatia pikaluottojen kustannusten alentamista

Tiesithän, että perusteettomasta laskusta tai perintäkulusta voi valittaa.

– Mikäli olet yrittäjä, voit ottaa yhteyttä YritysSuomi talousapu-neuvontanumeroon

Toimintaohjeita yrityksille koronavirustilanteessa.

Takuusäätiön vinkit koronan aiheuttamiin taloushuoliin

Takuusäätiöstä voi hakea takausta järjestelylainoihin

Ulosotossa voidaan ottaa huomioon velallisen heikentynyt taloustilanne tietyin ehdoin. Ole yhteydessä omaan ulosottomieheesi Valtakunnanvoudinviraston tiedote 17.3.2020)

- Ulosoton lainsäädäntöön koronavirusepidemiasta johtuvia väliaikaisia muutoksia 1.5. lukien (tiedote 30.4.2020)


 
Julkaistu 6.7.2020