Velat ja lainat

Laina on hyvä ratkaisu monessa eri elämän tilanteessa. Harva pystyy hankkimaan vaikkapa asunnon tai perustamaan yrityksen ilman lainarahaa. Lainanottoon sisältyy kuitenkin aina riski.

Kun harkitset lainan ottamista, tutki ja vertaile ensin eri lainatarjouksia, jotta löydät niistä itsellesi sopivan. Lainojen luottokustannukset ja takaisinmaksuajat ja –ehdot vaihtelevat suuresti.

Luottokustannuksilla tarkoitetaan luotosta velallisen maksettavaksi tulevien korkojen, kulujen ja muiden maksujen yhteismäärää. Lainatusta rahasta maksettavan koron lisäksi luoton nostamisesta joutuu yleensä maksamaan perustamiskulun ja jokaiselta kuukaudelta tilinhoitopalkkion.

Todellisen vuosikoron avulla voit vertailla erilaisia luottoja. Se on samanlainen mittari kuin kilohinta kasviksia ostettaessa. Todellinen vuosikorko saadaan laskemalla luottokustannukset luoton määrälle. Luoton määrässä on otettu huomioon lyhennykset.

Laskemalla yhteen lainan kuukausilyhennykset koko laina-ajalta, voit verrata lopullista takaisin maksettavaa summaa ottamasi velan suuruuteen. Joidenkin lainojen korot ja luottokustannukset saattavat muodostua jopa alkuperäistä lainasummaa suuremmaksi.

Lainanoton riski on se, ettet syystä tai toisesta pystykään suoriutumaan takaisinmaksusta. Tällöin olet vaarassa ylivelkaantua.

 
Julkaistu 31.12.2018