Klara din ekonomi

Att klara sin ekonomi hör till de livsfärdigheter som alla kan lära sig. Pengar påverkar så gott som allt vi gör, så det är viktigt att vara förtrogen med sin ekonomi och penninghantering. Att ha ordning på sin ekonomi innebär att inkomsterna räcker till för att betala utgifter och räkningar. Vid överskuldsättning har man inte längre kontroll över sin ekonomi.

Att klara sin ekonomi är en summa av många olika faktorer som påverkar den individuella upplevelsen av att ha ordning på sin ekonomi. Traditionellt har det ansetts innebära att planera sin ekonomi, bokföra utgifter och spara, men i dag räknas hit även mycket annat, såsom kunskap om beskattning och försäkringar samt förtrogenhet med villkoren i de avtal man ingått, t.ex. om abonnemang, medlemskap på gym, avbetalningar och elförsörjning.


Att ha ordning på sin ekonomi innebär så gott som alltid att göra olika ekonomiska val. Numera finns det på marknaden många alternativ som lämpar sig för alla behov. Ju mer information man har, desto lättare är det att jämföra och göra val som passar ens egen situation.

Hur kommer jag igång?

Börja med små steg för att få ordning på din ekonomi. Red ut dina nettoinkomster och när de betalas ut och börja bokföra dina utgifter. Med hjälp av dessa uppgifter kan du lättare planera hur du ska använda dina pengar. Att du planerar din ekonomi är särskilt viktigt om du har små eller oregelbundna inkomster.

Läs mer om hur du planerar din ekonomi.

Om du överväger att ta lån eller om du har lån från förut ska du reda ut lånens räntor och kostnader. Du kan beräkna lånekostnaderna genom att jämföra den faktiska årsräntan. Räkna även ut din egen betalningsförmåga så att du har råd att betala tillbaka lånet.

Läs mer om vad du bör tänka på innan du tar lån.


Om du har skulder ska du ta reda på vilka borgenärerna är och hur stora skulderna är. När du tar en ny skuld eller betalar av på dina skulder ökar dina löpande utgifter, så med tanke på planeringen av din ekonomi är det viktigt att du kartlägger din skuldsituation.

Läs mer om hur du kartlägger din skuldsituation.

Publicerad 2.12.2020