Vanliga frågor

Nej.

En så kallad självriskprocent fastställs utifrån dina inkomster och utgifter samt din förmögenhet.
Om självriskprocenten är 0 betalar staten biträdets arvode i dess helhet. Om självriskprocenten fastställs till 20, 30, 40, 55 eller 75 betalar du själv denna procentandel av kostnaderna för de timmar som det offentliga rättsbiträdet använder för ditt ärende. Timarvodet för alla offentliga rättsbiträden är 110 euro/timme. Oberoende av din självriskandel ingår till exempel rättegångskostnader, vittneskostnader och eventuella kostnader för nödvändiga översättningar och tolkar avgiftsfritt i rättshjälpen.
Om du på grund av din förmögenhet omfattas av en tilläggssjälvrisk kan du bli tvungen att betala ditt biträdes faktura till och med i dess helhet. Mer information.  

En rättshjälpsavgift på 70 euro tas ut av alla som får rättshjälp, med undantag av dem vars självriskprocent är 0.

Om en rättshjälpsbyrå meddelar att den inte kan ha dig som klient på grund av jäv kan du antingen själv kontakta en annan rättshjälpsbyrå eller be att den jäviga rättshjälpsbyrån frågar en annan rättshjälpsbyrå om den kan åta sig ditt ärende.

Det kan finnas många olika skäl till att en rättshjälpsbyrå är jävig, men på grund av tystnadsplikten kan byråns personal vanligen inte närmare berätta vad jävet beror på.

Olika situationer där jäv uppstår anges i Finlands advokatförbunds vägledande regler, som även de offentliga rättsbiträdena är skyldiga att följa. Ett offentligt rättsbiträde får till exempel inte
  • ta emot ett uppdrag som gäller samma sak från två eller flera klienter, om klienternas intressen eller rättigheter i ärendet står i konflikt med varandra eller det finns en uppenbar risk för intressekonflikt,
  • utan klienternas samtycke anta ett uppdrag mot en nuvarande eller tidigare klient, om rättsbiträdet genom att anta uppdraget bryter mot sin lojalitetsplikt gentemot den nya klienten eller den nuvarande eller tidigare klienten som är motpart.

Detta innebär att om din motpart någon gång har varit eller för närvarande är klient vid rättshjälpsbyrån kan denna klientrelation hindra rättshjälpsbyrån från att ha dig som klient. Detta kan på grund av sekretess- och tystnadsplikten även gälla situationer där din motpart är klient inom ekonomi- och skuldrådgivningen eller intressebevakningen vid en intressebevakningsbyrå inom samma område.

Enligt advokatförbundets vägledande regler kan en klient i vissa fall ge sitt samtycke till att samma rättshjälpsbyrå sköter båda parternas ärende. Detta rekommenderas ändå inte eftersom situationen kan förändras eller leda till att det offentliga rättsbiträdet blir tvunget att sluta sköta ditt ärende mitt under pågående behandling. 

Ett offentligt rättsbiträde får inte anta ett uppdrag om rättsbiträdet självt, personer som står rättsbiträdet nära eller personer som arbetar på samma byrå eller inom samma byrågemenskap har en sådan ekonomisk eller personlig anknytning till uppdraget som kan påverka rättsbiträdets förmåga att fullt ut tillvarata klientens intressen.

Ett sådant jäv kan påverka alla offentliga rättsbiträden i den aktuella rättshjälpsbyrån så att de blir jäviga att sköta ditt ärende. Om det till exempel lämnas in ett klagomål mot ett offentligt rättsbiträde till justitiekanslern, riksdagens justitieombudsman eller Finlands Advokatförbunds tillsynsnämnd leder detta till att inte heller andra offentliga rättsbiträden vid samma byrå kan anses vara ojäviga, och därmed kan inte heller de åta sig ärendet. 

Finlands advokatförbunds vägledande regler innehåller inte någon uttömmande förteckning över jävsituationer utan man bör komma ihåg att ojävighet är en grundläggande värdering, varför alla sådana faktorer som kan innebära att ett offentligt rättsbiträde kan anses vara jävigt beaktas i jävsprövningen.

I rättshjälpsbeslutet kan endast de utgifter beaktas som anges i statsrådets förordning om rättshjälp. I 2 § i den förordningen konstateras det att det från de månatliga inkomsterna ska avdras skatt enligt förskottsinnehållning eller förskottsbetalning och lagbestämda avgifter för arbetstagaren. Från inkomsterna avdras även skäliga boendekostnader, dagvårdsavgifter, underhållsbidrag, betalning till utsökning samt betalning enligt ett betalningsprogram för skuldsanering.

I paragrafen i fråga konstateras det dessutom att om det i sökandens hushåll bor barn om vilka sökanden har vårdnaden, avdras från inkomsterna 300 euro per barn. Har ett barn regelbundna inkomster, som räcker för det egna underhållet, görs inget avdrag för barnet i fråga. Avdrag kan göras även för ett barn som fyllt 18 år, som sökanden faktiskt försörjer.

I rättshjälpsbeslutet kan inga andra avdrag utöver de som anges i den ovannämnda förordningen beaktas.

Du bokar enklast tid vid en rättshjälpsbyrå via e-tjänsten. Du kan logga in i e-tjänsten med nätbankskoder, mobilcertifikat eller certifikatkort. Om du inte har möjlighet att logga in i e-tjänsten kan du antingen ringa eller besöka en rättshjälpsbyrå.

Notera att tid för dig hos ett offentligt rättsbiträde bokas först efter det att man har kontrollerat att du har rätt till rättshjälp.

De uppgifter som efterfrågas i den elektroniska ansökan om rättshjälp är baserade på rättshjälpslagen. Alla punkter i ansökan måste fyllas i för att rättshjälp ska kunna beviljas.

Om du ansöker om rättshjälp via e-tjänsten behöver du följande verifikat som innehåller de uppgifter som efterfrågas:

Inkomster

  • Regelbunden förvärvsinkomst: det senaste lönekvittot eller löneintyg
  • Oregelbundna förvärvsinkomster: lönekvitton för ett halvt år eller löneintyg
  • Pensionsinkomst: kontoutdrag eller pensionsanstaltens senaste meddelande om pensionsbeloppet
  • Arbetslöshetsdagpenning, moderskapspenning, sjukdagpenning, olycksfallsförsäkringens dagpenning, studiestöd, hemvårdsstöd och bostadsbidrag: kontoutdrag, det senaste betalningsmeddelandet
  • Inkomster från företagsverksamhet och yrkesutövning: intyg av bokföraren, den senaste resultaträkningen eller beskattningsintyg
  • Underhållsbidrag och underhållsstöd: kontoutdrag eller underhållsavtal
  • Ränte-, dividend- och hyresinkomster samt andra kapitalinkomster: kontoutdrag eller annan tillräcklig utredning
  • Barnbidrag: kvitto behövs inte
  • Andra skattepliktiga inkomster: tillräcklig utredning

Utgifter

  • Skatter: lönespecifikation eller skattekort
  • Hyra eller bolagsvederlag: betalningskvitto, kontoutdrag, hyresavtal eller beslut om bostadsbidrag
  • Boendeutgifter i egnahemshus: i praktiken godkänns högst 250 euro/månad utan särskild utredning; om utgifterna är högre ska betalningskvitton för t.ex. ett halvt år uppvisas
  • Räntor på bostadslån: kontoutdrag
  • Utgifter för barndagvård, underhållsbidrag: betalningskvitto eller kontoutdrag
  • Skuldsaneringsbetalningar: verifikat över betalning enligt betalningsprogrammet (betalningskvitto/kontoutdrag)
  • Utsökningsutgifter: lönekvitto, betalningskvitto eller kontoutdrag
  • Andra utgifter, såsom läkemedelskostnader, kostnader för arbetsresor eller konsumentkrediter, kan inte dras av.

Förmögenhet

Förmögenhet som inte beaktas är familjens stadigvarande bostad, en sedvanlig fritidsbostad och en bil, om värdet av dem är rimligt i proportion till familjens storlek och behov. Om värdet på ovannämnda förmögenhet inte är rimligt ska en utredning över förmögenheten lämnas in.

Förmögenhet som ska beaktas är till exempel:
  • depositioner: bankbok eller kontoutdrag,
  • fast egendom: beskattningsintyg,
  • bostadsaktier: beskattningsintyg,
  • andel i dödsbo eller öppet bolag: beskattningsintyg,
  • fortskaffningsmedel: beskattningsintyg,
  • placeringar, t.ex. aktier och fondandelar: utdrag över värdeandelskonto, intyg från finansieringsbolag.

En skuld som hänför sig till ovannämnda förmögenhet dras av från förmögenhetens gängse värde.

Innan du ansöker om rättshjälp ska du kontrollera om du har en rättsskyddsförsäkring och om den ersätter kostnaderna för att behandla ditt ärende.

En rättsskyddsförsäkring är en skadeförsäkring som ersätter rättegångskostnader orsakade av rättegångar och vissa företeelser som kan jämställas med dem. Rättsskyddsförsäkringen ersätter advokat- och rättegångskostnader som uppkommer genom att juridisk hjälp anlitas vid tvistemål, brottmål och ansökningsärenden som specificeras i försäkringsvillkoren. Tvistemålet eller försäkringshändelsen ska ha uppkommit under försäkringens giltighetstid.

En rättsskyddsförsäkring ingår i allmänhet som en del i en
  • hemförsäkring,
  • fastighets-, båt-, skogs- och reseförsäkring,
  • fackförbundsförsäkring,
  • bilförsäkring,
  • företagsförsäkring,
  • lantbruksförsäkring.

Om du har någon av ovannämnda försäkringar kan du kontrollera i försäkringsbrevet eller fråga ditt försäkringsbolag om det ingår en rättsskyddsförsäkring i den. Ditt försäkringsbolag kan också upplysa dig om huruvida din rättsskyddsförsäkring ersätter de kostnader som orsakas av behandlingen av ditt ärende.

Rättshjälp beviljas i regel inte om du har en rättsskyddsförsäkring som ersätter de kostnader som orsakas av behandlingen av ditt ärende.

Om du har rätt till rättshjälp utan självrisk, dvs. om din självriskprocent är 0, har du rätt till rättshjälp för rättsskyddsförsäkringens självriskandel. Detta innebär att ditt biträdes arvode betalas dels ur rättsskyddsförsäkringen, dels av staten.

Ja, det kan du.

I Finland finns sammanlagt 23 rättshjälpsbyråer runt om i landet. Du kan anlita vilken rättshjälpsbyrå du vill. Vanligen är det dock enklast att anlita en rättshjälpsbyrå som finns nära din boningsort.

Kontaktuppgifter för rättshjälpsbyråerna.

När du ringer en rättshjälpsbyrå svarar en rättshjälpssekreterare. Tillsammans kan ni överväga om en avgiftsfri, kort och allmän konsultation som ett offentligt rättsbiträde ger per telefon är tillräckligt för dig. Om så är fallet antecknar rättshjälpssekreteraren nödvändiga uppgifter och ber därefter det offentliga rättsbiträdet ringa upp dig. Rättsbiträdet ringer inom en tidsperiod som sekreteraren uppgett (vanligen inom några dagar), beroende på arbetssituationen. Den här typen av kort, allmän rådgivning kräver inget beslut om rättshjälp.

Tillsammans med rättshjälpssekreteraren kan ni också överväga om ditt ärende kräver ett längre rådgivningsmöte med ett offentligt rättsbiträde. Om du har rätt till rättshjälp bokas en klientmöte hos ett offentligt rättsbiträde. Mötet kan antingen hållas via telefon eller på plats på rättshjälpsbyrån. Under mötet kan du redogöra för ditt ärende i detalj och du får råd och hjälp om det offentliga rättsbiträdet bedömer att det är fråga om ett ärende där han eller hon kan hjälpa dig.

Rättshjälpssekreteraren kan också uppmana dig att exempelvis kontakta en annan myndighet om han eller hon bedömer att någon annan, till exempel konsumenttvistenämnden, bättre kan sköta ditt ärende.

Rättshjälpssekreteraren kan inte ge klienterna rättsliga råd.

Om ditt ärende behandlas i domstol kan du som biträde välja antingen ett offentligt rättsbiträde, en privat advokat eller ett rättegångsbiträde med tillstånd. På vår webbplats finns länkar till Finlands advokatförbunds söktjänst och registret över rättegångsbiträden. Där kan du med hjälp av olika sökkriterier hitta ett lämpligt biträde för din rättegång.

Om du bedömer att du har rätt till rättshjälp i det ärende som behandlas i domstol ansöker ditt privata biträde om rättshjälp på dina vägnar.

Enligt Finlands Advokatförbunds regler ska ett ärende alltid skötas på det sätt som är mest förmånligt för klienten, vilket innebär att ditt biträde ska informera dig om att du har rätt till rättshjälp när så är fallet. Om du är osäker på om du har rätt till rättshjälp och du har anlitat ett privat biträde kan du be biträdet utreda om det är så.

Du måste själv hitta ett privat biträde som ger sitt samtycke till att sköta uppdraget. Rättshjälpsbyrån behöver samtycke från advokaten eller rättegångsbiträdet med tillstånd för att byrån ska kunna förordna denna till ditt biträde.

Justitieministeriet har inte behörighet när det gäller rättshjälpsbyråernas beslut och ministeriet kan inte förordna ett rättegångsbiträde för någon.

Rättshjälpsbyråerna sköter årligen tusentals klienters ärenden och därför tar de i regel inte emot handlingar innan någon har blivit klient vid rättshjälpsbyrån. Närmare anvisningar om inlämnande av handlingar får du av rättshjälpssekreteraren eller ditt biträde.

Enligt beslutet om rättshjälp beviljas rättshjälp i högst 80 timmar. Det betyder ändå inte att det kommer att behövas så många timmar för att behandla ditt ärende.

Den tid som behövs för att behandla ett ärende beror på många olika faktorer. Till exempel räknas alla diskussioner per telefon och på plats och all elektronisk brevväxling mellan dig och det offentliga rättsbiträdet in i den tid som rättsbiträdet använder för ditt ärende och som du debiteras för. På motsvarande sätt räknas alla kontakter som det offentliga rättsbiträdet har med motparten eller dennas biträde, tingsrätten eller andra aktörer som behöver kontaktas i ditt ärende som tid som klienten debiteras för.

Det är ofta omöjligt att redan i början bedöma hur mycket tid som kommer att behövas för behandlingen av ditt ärende. Det offentliga rättsbiträdet kan försöka göra en uppskattning av antalet timmar som kommer att behövas, men den är endast riktgivande och binder inte rättshjälpsbyrån.

‍En klient vid en rättshjälpsbyrå är alltid en fysisk person. Ett dödsbo kan därför inte vara klient vid rättshjälpsbyrån.

I bouppteckningsärenden är klienten i princip den person som uppger dödsboet. Beslutet om rättshjälp fattas utifrån inkomst-, utgifts- och förmögenhetsuppgifterna för den som uppger boet, och självriskprocenten kan vara 0–75 beroende på personens situation.

Den som uppger boet ska ha god kännedom om situationen i boet eller möjlighet att sätta sig in i den. Till exempel kan ett minderårigt barn inte uppge ett bo.

Utöver inkomst- och utgiftsuppgifterna för den som uppger boet kan även en så kallad tilläggssjälvrisk beaktas i det rättshjälpsbeslut som fattas om bouppteckningen. Denna tilläggssjälvrisk baseras på den avlidnes tillgångar innan skulderna har täckts.

Exempel 1

  • Biträdets faktura uppgår till 570 € (arvode 500 € + rättshjälpsavgift 70 €).
  • Grundsjälvrisken för den som uppgett boet är 0 % (dvs. personen har rätt till kostnadsfri rättshjälp)
  • Dödsboets bruttotillgångar är 200 € (inga penningmedel, en båt som värderas till 200 €, skuld på 10 000 €).
= Rättshjälpstagaren betalar 270 € för upprättandet av bouppteckningen (dödsboets bruttotillgångar 200 € + rättshjälpsavgift 70 €).

Exempel 2

  • Biträdets faktura uppgår till 570 € (arvode 500 € + rättshjälpsavgift 70 €).
  • Grundsjälvrisken för den som uppgett boet är 20 %
  • Dödsboets bruttotillgångar är 90 € (tillgångar 90 €, skuld på 10 000 €).
= Rättshjälpstagaren betalar 260 € för upprättandet av bouppteckningen (rättshjälpstagarens självrisk 100 € (20 % x 500 €) + dödsboets bruttotillgångar 90 € + rättshjälpsavgift 70 €).

Bouppteckningen upprättas utifrån uppgifterna på dödsdagen. Som saldo på den avlidnes konto antecknas till exempel det belopp i euro som den avlidne hade på sitt konto på dödsdagen. Även om det senare finns mindre pengar på kontot, till exempel för att räkningar har betalats från det, minskar detta inte tilläggssjälvriskens belopp.

Även om skulderna är större än tillgångarna i dödsboet stryks inte tilläggssjälvrisken. Tilläggssjälvrisken baseras på den avlidnes tillgångar innan skulderna har beaktats.

Publicerad 7.6.2023