Aldrig en likadan dag – stämningsmannens arbete är mångsidigt och varierande
Stämningsmannens arbete är mångsidigt arbete med olika typer av frågor. Arbetet är dessutom människonära och kräver av gärningsmannen förmåga att sätta sig in i andra människors ställning.
Wäinö Saarinen arbetar som stämningsman vid Egentliga Finlands tingsrätt. Orter som hör till hans ansvarsområde är bl.a. Virmo, Mietois, Vemo, Gustavs, Iniö och Tövsala. Det rörliga arbetet medför variation i vardagen.
Stämningsmannen delger mottagaren, dvs. lämnar mottagaren bevisligen handlingar och beslut. Mångfalden av handlingar och beslut är mycket stor. De vanligaste är dock summariska fordringsmål. Det inkommer cirka 50 000 sådana per år till Egentliga Finlands tingsrätt. Med summariska mål avses ett ostridigt ärende. Andra ärenden är t.ex. brottmål, husbolagens meddelanden om störande liv och kontakter från utländska myndigheter som kräver bakgrundsutredningar.
Utbildningsbakgrunden för stämningsmän är mycket varierande
En stämningsmans arbete kan utföras med många olika utbildningsbakgrunder. Sådana utbildningar är till exempel polis-, tradenom- och merkonomutbildningar. Saarinen har själv utexaminerats från Reso handelsinstitut (Raision kauppaopisto).
Före sin karriär som stämningsman arbetade Saarinen i fem års tid vid en indrivningsbyrå. En tidigare kollega vid indrivningsbyrån hade berömt arbetet som en stämningsman, och Saarinen beslutade att söka till arbetet i fråga. Arbetet vid indrivningsbyrån gav goda färdigheter för det nuvarande arbetet. Förvärvade färdigheter var bland annat kunskap om summariska mål och krävande kundservice. Andra viktiga egenskaper för stämningsmannen är aktivitet, människonärhet och empati.
Saarinen gillar sitt människonära arbete.
”Med mitt eget arbete kan jag hjälpa folk. Telefonsamtalen avslutas ofta positivt, även om de ärenden som diskuteras är tråkiga”, summerar Saarinen.
Han upplever också att stämningsmännen är respekterade.
En säker arbetsgivare
Saarinen anser att domstolsväsendet är en säker arbetsgivare. Enligt honom är de bästa sidorna en bra och tät arbetsgemenskap, arbetsfred, lönesäkerhet och fria arbetstider. I arbetsgemenskapen hjälper man varandra, och alla är jämlika oberoende av arbets- och erfarenhetsår. Andra fördelar är den utbildning som erbjuds, systemutvecklingen i de system som används i arbetet, god företagshälsovård och semestertider.
Det mångsidiga arbetet garanterar att man sällan möter liknande dagar. Mångsidigheten framträder t.ex. i form av att lagstiftningen ändras tidvis.
”På det sättet kan man också utveckla sig själv”, funderar Saarinen.
Publicerad 13.9.2022