Att trygga rättsskyddet som en del av arbetsvardagen – arbetet som hovrättsråd och mediedomare medför ansvar

Hovrättsrådet Miikka Kärki har en omfattande erfarenhet av olika uppgifter inom domstolsväsendet. Dessutom arbetar hon som mediedomare och främjar samarbetet mellan medierna och domstolarna.

Miikka Kärki arbetar som hovrättsråd, dvs. som hovrättsdomare vid Helsingfors hovrätt. Han har studerat juridik vid Helsingfors universitet och gör för närvarande en specialiseringsutbildning i rättspsykologi som förvaltas av Åbo Akademi. I utbildningen behandlas på bred front olika rättspsykologiska teman, såsom den mänskliga informationsbehandlingen, observationen och minnet, psykologin i beslutsfattandet samt hörandet av människor i rättsprocessen.

Omfattande erfarenhet av domstolsväsendet

Kärki har arbetat mångsidigt med olika uppgifter inom domstolsväsendet. Före studierna arbetade han som tingssekreterare, och då föddes en gnista för juridikbranschen. Efter utexamineringen arbetade han med olika juristuppdrag, varefter han fick delta i domstolspraktik.

”Auskultering vid tingsrätten, dvs. domstolspraktik, var en central faktor för att jag hamnat i denna karriär”, berättar Kärki.

Efter praktiken blev Kärki föredragande vid Helsingfors hovrätt. Under en treårsperiod var han en del av tiden också administrativ jurist. Därefter fortsatte hans arbetskarriär till Päijänne-Tavastlands tingsrätt som tingsdomare. Därifrån övergick han till sin nuvarande arbetsuppgift. Kärki finner det positivt att han har arbetat i olika rättsinstanser.

Rättsskydd som en del av samhället

Ämnena för de mål och ärenden som handläggs vid hovrätten varierar, och det gör att arbetet alltid är intressant. Kärki upplever därför sitt arbete som mycket intressant, givande och viktigt.

”Rättsskyddet är en viktig del av samhället och det är i sista hand rättsväsendet som ansvarar för att det förverkligas. Människor har rätt att få sin sak avgjord i sista hand i domstol ", säger Kärki.

Som ett alternativ till rättegångar vid tingsrätterna och hovrätterna kan tvistemål och ansökningsärenden avgöras vid domstolsmedling. Utöver domararbetet är Kärki vid hovrätten en medlare vilket han upplever som mycket givande.

De som arbetar vid domstolarna förhåller sig ambitiöst till sitt arbete och tar det på allvar, vilket svetsar samman arbetsgemenskapen. Behovet av att fatta riktiga och väl motiverade beslut är stort. Ibland medför bristen på resurser och långa handläggningstider dock utmaningar. Kärki anser att domstolsväsendet är en bra arbetsgivare.

Nyfikenhet för olika saker

I hovrättsrådets arbete förenas den teoretiska och praktiska sidan: å ena sidan får man pröva intressanta juridiska frågor och utreda saker, å andra sidan måste man ha förmåga att fatta beslut.

Kärki anser att det är mycket viktigt att domarna känner till saker och samhället i vid bemärkelse.

”Det är bra att vara intresserad av olika saker och inte bara juridik. Om något intresserar dig, studera det och håll dig uppdaterad”, säger Kärki.

Mediedomare i mediedomarnätverket

Utöver sitt arbete som domare vid hovrätten är Kärki också mediedomare. Syftet med mediedomarverksamheten är att öka transparensen och kunskapen om domstolarnas verksamhet samt i allmänhet om rättspraxis. Dessutom är avsikten att underlätta växelverkan mellan medierna och domstolarna. För närvarande finns det sammanlagt 16 mediedomare vid olika tingsrätter och hovrätter.

Domarna utövar betydande offentlig makt. Medierna berättar för sin del vad som händer i domstolarna. Kärki ser det som en fin sak att det finns ett nätverk av mediedomare. Det underlättar verksamheten och samarbetet mellan medierna och domstolarna.

”Jag anser det viktigt att informationen förmedlas på rätt sätt. Medierna har en instans att vända sig till”, funderar Kärki.

Domstolarna talar traditionellt genom sina domar. Medierna kan med hjälp av mediedomarnätverket fråga och diskutera allmänna juridiska frågor. Via medierna förmedlas informationen också till medborgare för vilka målen och ärendena samt hela rättsväsendet kan vara främmande. Målet är att berätta mer om domstolarnas verksamhet och göra domstolarna synligare, vilket också ökar förtroendet för dem.

”Målet är att öka öppenheten i domstolarnas verksamhet och möjliggöra ett nytt slags informationsutbyte”, sammanfattar Kärki.

Mer information om mediedomarnätverket .

Publicerad 13.9.2022