Förvaltningsrättsdomarens arbete består av teamarbete och avgörande av samhälleliga frågor
Till en förvaltningsrättsdomares arbetsbeskrivning hör att arbeta med mångsidiga samhälleliga frågor. Det finns ett brett spektrum av ärenden att ta itu med, och tillsammans med att arbeta som en del av olika sammansättningar gör det arbetet varierande.
Esa Hakkola arbetar som förvaltningsrättsdomare vid Helsingfors förvaltningsdomstol. Helsingfors förvaltningsdomstol är till sin personalstyrka landets tredje största domstol och största förvaltningsdomstol. Förvaltningsdomstolens grundläggande uppgift är att ge avgöranden i besvär som gäller myndighetsbeslut. Förvaltningsdomstolen bedömer om det beslut av en myndighet som besvären gäller är lagenligt.
Spektret av ärenden som behandlas är nästan obegränsat, eftersom de flesta förvaltningsbeslut kan överklagas hos förvaltningsdomstolen. Ärenden som behandlas vid Hakkolas avdelning är till exempel markanvändnings- och byggärenden, offentlighetsärenden och olika socialärenden. De förstnämnda är hans specialitet.
Utbildningens kärna
Hakkola har studerat juridik vid Helsingfors universitet och beskriver därför domararbetet som kärnområde för den juridiska examen.
”Arbetet är således renare juristarbete än många andra arbeten inom branschen, eftersom det uttryckligen fokuserar på en juridisk lösning av ärendena. Sådant arbete som inte direkt hänför sig till rättsligt avgörande av ärenden, såsom olika möten, finns det mindre av än i många andra juristyrken”, säger Hakkola.
Hakkola har gjort domstolspraktik, men nuförtiden är auskultering inte en förutsättning för att man ska kunna söka sig till uppgifter vid förvaltningsdomstolarna. Men auskulteringen är uppskattad.
Innan Hakkola blev förvaltningsrättsdomare arbetade han som föredragande vid högsta förvaltningsdomstolen och övergick därefter till utvecklingsuppgifter vid justitieministeriet. Dessutom har han bland annat arbetat som forskare vid universitetet.
Arbete i sammansättningar
Vid förvaltningsdomstolarna är arbetet teamarbete, eftersom ärendena avgörs i sammansättningar med 2–4 personer. Sammansättningarnas storlek baserar sig på lag och varierar beroende på vilket ärende som behandlas. I den normala sammansättningen arbetar tre ledamöter och en föredragande.
Hakkola upplever det som arbetets salt uttryckligen att var och en som deltar i avgörandet och förberedelsen av det har en egen roll, och på så sätt är det äkta teamarbete att avgöra ärendet. I sista hand fattas beslutet genom omröstning, om sammansättning inte når enighet.
Samhälleligt ansvar
Hakkola betraktar arbetet vid förvaltningsdomstolen som en utsiktsplats för den som är intresserad av att se hur samhället och dess olika delområden fungerar.
”Under en och samma dag kan man till exempel bli tvungen att fundera över flygekorrarnas revir, byggandet av ett stort köpcentrum och offentligheten för ett dokument som är mycket hemligt. Jag tror inte att skalan av ärenden som jurister får möta i många juristyrken eller arbetsuppgifter överhuvudtaget är så stor som vid förvaltningsdomstolen. Även om ärendenas teman och den lagstiftning som ska tillämpas varierar, måste den juridik som gäller alla ärenden behärskas i detalj", konstaterar Hakkola.
Hakkola betonar dessutom hur ansvarsfullt arbetet är och att det är ytterst oberoende.
”Sammansättningen bildar sin ståndpunkt självständigt utan att någon annan vid eller utanför domstolen kan påverka avgörandet”, preciserar Hakkola.
”Domstolarna utövar betydande samhällelig makt. Av domaren förutsätter detta ansvarstagande och en hög etik samt förståelse för att avgörandena kan ha en avsevärd betydelse för både individen och samhället ", fortsätter Hakkola.
En trygg miljö att utveckla sig
Arbetet kräver enligt Hakkola sådana färdigheter som är typiska för den juridiska utbildningen: förmåga att urskilja det väsentliga från det oväsentliga och snabbt tillägna sig stora mängder information. Dessutom är det viktigt att kunna skriva koncist och klart. Arbetet i olika sammansättningar och muntliga förhandlingar kräver dessutom god social kompetens.
Hakkola anser att domstolsväsendet är en trygg arbetsgivare. Under de senaste åren har karriärrotationen försnabbats, även om tjänsteförhållandena i början av karriären kan vara visstidsanställningar också under en ganska lång tid.
”Det kollegiala arbetssättet gör det möjligt att utvecklas och växa från föredragande till ordförande i en miljö där man lär sig av mer erfarna domare”, sammanfattar Hakkola.
Bekanta dig med förvaltningsdomstolarna . Se video om förvaltningsdomstolarna.
Publicerad 13.9.2022