Sakkunnigledamöter

I hand­lägg­ning­en och av­gö­ran­det av vis­sa i lag fö­re­skriv­na ären­den del­tar en sak­kun­nig­le­da­mot. En sak­kun­nig­le­da­mot som är verk­sam vid en dom­stol är obe­ro­en­de på sam­ma sätt som en do­ma­re. Sak­kun­nig­le­da­mö­ter­na ska ha av­lagt hög­re hög­sko­le­ex­a­men och vara för­trog­na med de upp­gif­ter som hör till om­rå­det för den tillämp­li­ga lag­stift­ning­en.

Vid förvaltningsdomstolen deltar en sakkunnigledamot i handläggningen av ett ärende t.ex. i ärenden som gäller barnskydd, i ärenden som gäller tvångsvård enligt mentalvårdslagen och i ärenden som avses i lagen om smittsamma sjukdomar. Utöver förvaltningsdomstolarna finns sakkunnigledamöter vid högsta förvaltningsdomstolen, marknadsdomstolen, försäkringsdomstolen och arbetsdomstolen.

Statsrådet förordnar sakkunnigledamöterna till förvaltningsdomstolen, marknadsdomstolen och försäkringsdomstolen. Republikens president förordnar sakkunnigledamöterna till högsta förvaltningsdomstolen och arbetsdomstolen. Sakkunnigledamöternas mandattid varar i fem år eller tills de uppnår den avgångsålder som föreskrivs för domare.

Publicerad 22.1.2021