Dödsfall och arv
Delägarna i dödsboet förvaltar och bestämmer tillsammans om dödsboets egendom.
Förordnande av skiftesman
Om delägarna i ett dödsbo eller makar som är på väg att skilja sig inte kan enas om hur den delbara egendomen ska delas, förordnar tingsrätten på ansökan en skiftesman att sköta delningen. Ansökan om förordnande av en skiftesman kan göras av vilken delägare i ett dödsbo som helst eller av endera maken, och ansökan behöver inte motiveras.
Till skiftesman kan förordnas en advokat, ett allmänt rättsbiträde eller vem som helst som är kompetent för uppgiften. Till skiftesman förordnas i allmänhet den person som sökanden föreslår. Denna person måste dock vara opartisk i förhållande till alla parter. I samband med ansökan ska lämnas ett skriftligt samtycke av den föreslagna skiftesmannen.
En skiftesman har rätt att få ett arvode och ersättning för sina kostnader av dödsboets medel om det i dödsboet inte finns medel från den som ansökt om skiftesman eller, i en skilsmässosituation, från makarna.
Om en skiftesman sköter delningen, upprättas ett dokument som undertecknas av skiftesmannen. Delningen kan klandras vid tingsrätten.
Var görs ansökan om skiftesman
Vid delning av ett dödsbo ska ansökan lämnas till tingsrätten i den avlidnes hemkommun.
Vid delning av egendomen efter en skilsmässa ska ansökan lämnas till tingsrätten i någondera makens hemkommun.
Övriga arvsfrågor
Testamentet behöver inte längre bevakas vid domstol. Det räcker med att testamentet delges arvingarna.
Bouppteckningen sänds till skatteverket.
Dödförklaring
Vad innebär dödförklaring?
Med dödförklaring avses domstolens beslut om att en saknad person skall betraktas som avliden.
En dödförklaring leder exempelvis till följande:
- den saknade antecknas som död i befolkningsdatasystemet,
- den saknades äktenskap eller registrerade partnerskap upplöses,
- uppdraget för en intressebevakare som förordnats för den saknade upphör och delägarna i dödsboet får den saknades egendom i sin besittning,
- skyldighet att förrätta bouppteckning uppkommer,
- den saknades egendom kan skiftas som arv,
- förmånstagaren enligt en livförsäkring kan lyfta försäkringsersättning.
När ska man ansöka om dödförklaring?
De närstående är inte skyldiga att ansöka om dödförklaring. Det finns alltså ingen tidsfrist. Ansökan kan göras när som helst sedan de lagstadgade förutsättningarna för ansökan föreligger.
Hur ansöker man om dödförklaring?
Ansökan om dödförklaring ska lämnas in till tingsrätten.
Ärendet behandlas i regel av den tingsrätt inom vars domkrets den saknade personens sista hemkommun är belägen.
Om det ansöks om dödförklaring av flera personer som försvann samtidigt, kan ansökan lämnas in till den tingsrätt inom vars domkrets någon av dem hade sin sista hemkommun.
Vem får göra ansökan?
Ansökan får göras av den försvunna personens make eller den som har levat i registrerat partnerskap med den försvunna personen.
Ansökan kan också göras av en arvinge eller någon annan närstående till den saknade, t.ex. sambon eller en syster eller bror.
Dessutom kan ansökan göras av någon annan för vilken saken är av juridisk betydelse, t.ex. en testamentstagare eller förmånstagaren enligt en livförsäkring.
Vilka utredningar ska den sökande lägga fram?
Sökanden ska lägga fram en utredning om att förutsättningarna för dödförklaring föreligger. Det ankommer på den tingsrätt som avgör ärendet att pröva vilka utredningar som ska betraktas som tillräckliga i varje enskilt fall.
Vad kostar handläggningen av ärendet?
För handläggningen av ärendet i tingsrätten tas ut en ansökningsavgift. Om tingsrättens avgifter kan du läsa mer här.
Sökanden har rätt att få ersättning för dessa kostnader ur tillgångarna i den dödförklarade personens dödsbo.
När en person är saknad
En försvunnen person efterlämnar ofta saker och ting som måste skötas. Då kan en intressebevakare förordnas för honom eller henne. Om en avliden eller försvunnen person har idkat affärsverksamhet, är det skäl att omedelbart vända sig till en juridisk expert.
När efterspaningarna upphört och vid behov efter en lagstadgad väntetid kan tingsrätten på ansökan dödförklara en försvunnen person.
När en saknad har dödförklarats eller om hans eller hennes kropp identifieras, skall de närstående vidta samma rättsliga åtgärder som i allmänhet när en nära anhörig har avlidit (t.ex. bouppteckning).
Publicerad 7.12.2020