Käräjäoikeudessa käsiteltävät asiat

Käräjäoikeudessa käsitellään riita-asioita, rikosasioita ja hakemusasioita.

Alla on kuvattu Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa käsiteltäviä asioita lyhyesti. Asiaryhmää klikkaamalla pääset lukemaan tarkempaa tietoa ko. asiasta.


Riita-asiat

Riita-asioissa on kysymys yksityisten ihmisten tai yritysten erimielisyyksien ratkaisemisesta puolueettomasti tuomioistuimessa. Kysymys voi olla esimerkiksi vahingonkorvauksesta tai kaupan purusta.

Niin sanottujen laajojen riita-asioiden lisäksi riita-asioita ovat myös summaarisessa menettelyssä käsiteltävät velkomus- ja huoneenvuokra-asiat, ryhmäkanneasiat ja maaoikeusasiat.

Sovittelu

Käräjäoikeudessa sovitellaan sekä riita- että hakemusasioita. Sovittelijana toimii erityisen sovittelijakoulutuksen saanut tuomari. Sovittelu voidaan aloittaa vapaamuotoisella sovitteluhakemuksella tai vireille tullut riita-asia voidaan siirtää sovitteluun. Käräjäoikeus tiedustelee myös oma-aloitteisesti riidan osapuolilta halukkuutta sovitteluun ja kannustaa menettelyn aktiiviseen käyttämiseen.

Sovittelu edellyttää riidan osapuolten suostumusta. Sovittelu on halvempaa ja selvästi nopeampaa kuin täysimittainen oikeudenkäynti. Palaute tuomioistuinsovittelusta on ollut erityisen myönteistä.

Lisätietoa sovittelusta löytyy täältä.

Katso video tuomioistuinsovittelusta.

Summaariset riita-asiat

Summaaristen riita-asioiden (riidattomien velkomisasioiden) käsittely on keskitetty 1.9.2019 alkaen yhdeksään käräjäoikeuteen, joista yksi on Itä-Uudenmaan käräjäoikeus. Itä-Uudenmaan käräjäoikeuden tuomiopiiriin kuuluu Uudenmaan maakunta, lukuun ottamatta Helsingin kaupunkia, sekä Pyhtään kunta.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus käsittelee 1.9.2019 lukien paitsi oman tuomiopiirin myös Länsi-Uudenmaan käräjäoikeuden tuomiopiirin alueen summaariset riita-asiat. Riitautuneet Länsi-Uudenmaan tuomiopiirin alueen summaariset asiat siirretään yleensä kuitenkin Itä-Uudenmaan käräjäoikeudesta Länsi-Uudenmaan käräjäoikeuteen.

Riidattomiin velkomus- ja huoneenvuokra-asioihin on saatavilla haastehakemuslomake käräjäoikeuden kansliasta.

Sähköinen asiointi on säädetty 1.9.2019 alkaen pakolliseksi muille kuin omassa asiassaan toimivalle yksityishenkilölle, joka voi toimittaa haastehakemuksensa käräjäoikeuteen myös paperisena tai sähköpostin liitetiedostona. Täten voi menetellä poikkeuksellisesti myös silloin, kun haastehakemusta ei voida laatia sähköisessä asiointipalvelussa tai Santra-järjestelmässä.

Lisätietoa poikkeustilanteista ja sähköisestä asiointipalvelusta.
Summaaristen riita-asioiden sähköpostiosoite: ita-uusimaa.summaariset.ko(at)oikeus.fi

Maaoikeus

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus toimii maaoikeutena ja sen tuomiopiiri on säännönmukaisesta tuomiopiiristä poikkeava. Itä-Uudenmaan käräjäoikeuden tuomiopiiriin kuuluvat Uudenmaan maakunta sekä Pyhtään, Salon ja Someron kunnat. Lisätietoa maaoikeuasioista löydät täältä.

Ryhmäkanne

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus ei käsittele lainkaan ryhmäkanneasioita. Näissä asioissa koko Suomessa toimivaltainen käräjäoikeus on 1.1.2019 alkaen Helsingin käräjäoikeus. Lisätietoa ryhmäkanteista löydät täältä.


Rikosasiat

Rikosasian oikeudenkäynnissä selvitetään, onko epäilty syyllistynyt rikokseen ja päätetään, millainen rangaistus tekijälle teostaan määrätään.

Rikosasia voi olla esimerkiksi varkaus, pahoinpitely tai muu rangaistava teko. Rikosasian käsittelyyn liittyy useimmiten uhrin eli asianomistajan vahingonkorvausvaatimus

Lähestymiskielto

Lähestymiskielto tarkoittaa, että henkilön hengen, terveyden, vapauden tai rauhan suojaamiseksi voidaan jotakuta toista kieltää ottamasta häneen yhteyttä.

Lomake lähestymiskiellon määräämiseksi löytyy täältä.

Pakkokeinot

Käräjäoikeuksissa käsiteltäviä pakkokeinoasioita ovat vangitseminen, vangitsemisen sijasta määrättävä matkustuskielto, hukkaamiskielto, vakuustakavarikko sekä telekuuntelua, televalvontaa ja teknistä tarkkailua koskevat luvat.

Sotilasoikeudenkäynti

‍Itä-Uudenmaan käräjäoikeus ei käsittele lainkaan sotilasoikeudenkäyntiasioita. Näissä asioissa toimivaltaisia ovat 1.1.2019 alkaen Helsingin, Kainuun, Kanta-Hämeen, Kymenlaakson, Lapin, Länsi-Uudenmaan, Satakunnan ja Varsinais-Suomen käräjäoikeudet sen mukaan, joka sijaitsee lähinnä joukko-osastoa.


Hakemus- ja perheasiat

Hakemusasioita ovat muun muassa avioeroasiat, lasten huoltoa ja tapaamisoikeutta koskevat asiat, edunvalvojan määrääminen ja pesänjakajan määräys.

Avioerohakemus löytyy täältä.

Insolvenssiasiat

Insolvenssiasioita ovat yksityishenkilön velkajärjestelyä, konkurssia, ulosottovalituksia sekä yrityssaneerauksia koskevat asiat.

Velkajärjestely

Yksityishenkilö voi hakea velkajärjestelyä kotikuntansa käräjäoikeudesta. Velkajärjestelyä hakevan on syytä kääntyä aluksi oikeusaputoimiston talous- ja velkaneuvonnan asiakaspalvelun puoleen.

Konkurssi

Konkurssimenettelyssä velallisen koko omaisuus käytetään yhdellä kertaa hänen velkojensa maksuksi suhteellisesti kuinkin velan suuruuden mukaan.

Ulosottovalitus

‍Itä-Uudenmaan käräjäoikeus ei käsittele lainkaan ulosottovalitusasioita. Näissä asioissa Itä-Uudenmaan käräjäoikeuden alueella toimivaltainen käräjäoikeus on 1.1.2019 alkaen Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus.

Yrityssaneerus

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus ei käsittele lainkaan yrityssaneerausasioita. Näissä asioissa Itä-Uudenmaan käräjäoikeuden alueella toimivaltainen käräjäoikeus on 1.1.2019 alkaen Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus.

Muut asiat

Merioikeus

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus ei käsittele lainkaan merioikeusasioita.Näissä asioissa Itä-Uudenmaan käräjäoikeuden alueella toimivaltainen käräjäoikeus on 1.1.2019 alkaen Helsingin käräjäoikeus.

Kiinteistöasiat

Lainhuudot ja kiinnitykset sekä muut kiinteistöjen kirjaamisasiat ovat siirtyneet 1.1.2010 maanmittauslaitoksen hoidettaviksi. Maanmittauksen etusivulle pääset tästä.

Käräjäoikeuden ratkaisusta valittaminen hovioikeuteen

Itä-Uudenmaan käräjäoikeuden ratkaistusta valitetaan Helsingin hovioikeuteen. Lisätietoa valituksen tekemisestä ja asian käsittelyvaiheista hovioikeudessa löydät täältä.

Julkaistu 22.3.2021